Κορωνοϊός:Φόβοι για 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς ημερησίως το φθινόπωρο

Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, τόνισε ο Ν.Καπραβέλος

Κορωνοϊός: 930 κρούσματα σήμερα Πάρασκευή 13/8/2021 στην Αττική - Αύξηση σε Θεσσαλονίκη

Τη δραματική πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς την ημέρα το φθινόπωρο αν ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές και αν δεν επισπευτεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, έκανε σε συνέντευξή του ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Κορωνοϊός: Στα 3.493 τα νέα κρούσματα - 235 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Μιλώνας στο ρστο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως εάν παράμετροι όπως η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, οι συνωστισμοί, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι, η αλλαγή του καιρού που θα κλείσει ξανά τον κόσμο στους εσωτερικούς χώρους δεν ληφθούν υπόψη, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Μεγάλη η διασπορά του ιού

Κορωνοϊός: Κλειστό το μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα για 15 μέρες

Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση και η μετάλλαξη αυτή έχει αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλον τον κόσμο. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι η εκρίζωση του ιού, αυτό δεν είναι δυνατόν, αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε την συχνότητά του και την καταστροφική του συνέπεια που είναι η απώλεια της ζωής και αυτό το καταφέρνουμε με τα εμβόλια».

Ανεμβολιάστοι με κορωνοϊό οι περισσότεροι στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τώρα στις μονάδες του νοσοκομείου Παπανικολάου, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, ωστόσο και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν, γιατί ορισμένοι που έχουν μολυνθεί, φτάνουν στο νοσοκομείο με κάποιους να χρειάζονται και οξυγόνο. Προς το παρόν πάντως, το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται όσο πιέστηκε με το 2ο και 3ο κύμα.

Ένας εμβολιασμένος σε ΜΕΘ στο Παπανικολάου

Ο μοναδικός εμβολιασμένος που βρίσκεται σε ΜΕΘ στον ελληνικό χώρο, βρίσκεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, είναι οδοντίατρος, είχε κάνει και τις δύο δόσεις, έπαιρνε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και τώρα δίνει μάχη για την ζωή του. «Βλέπουμε μια κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος και δεν μπορώ παρά να το ανακοινώσω ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από την δύσκολη νόσο, την απειλή που χτυπάει την ζωή των ανθρώπων».

Θα έχουμε επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες

Ο κ. Καπραβέλος προβλέπει μεγάλη επέκταση της μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που διαφαίνεται ήδη.

«Από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, 3-4 μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.

Μετάλλαξη Δέλτα: Προσβάλλει και εμβολιασμένους

Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή «η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

Τρίτη δόση εμβολίου για ομάδες υψηλού κινδύνου

Παγώνη για τρίτη δόση εμβολίου: «Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις»

Στην Αμερική η τρίτη δόση συστήνεται για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένους και καρκινοπαθείς, γιατί μπορεί να αποτελούν την μειοψηφία, μόλις το 2%-3% του πληθυσμού ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν παράλληλα το 45% των νοσηλειών στις εντατικές και στα νοσοκομεία.

«Άρα η τρίτη δόση πρέπει να γίνει πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτή είναι η κατεύθυνση που προχωρά η Αμερική και η Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ενδεχομένως να χρειαστούν ενισχυτική δόση οι γιατροί της πρώτης γραμμής, όπως εκείνοι που εργάζονται σε ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top