Παπαευαγγέλου: «Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 40 ετών»

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική από την Άλφα»

Όσα είπε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κορωνοϊός: 2.604 νέα κρούσματα - 5 νεκροί και 126 διασωληνωμένοι

Ωστόσο, ανησυχία εμπνέει στην επιστημονική κοινότητα η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας από 40 έως 60 ετών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι 40-60 ειναι μόλις 65% εμβολιασμένοι, άρα ένας στους τρεις θα κολλήσει.

Κορωνοϊός: 1.066 τα κρούσματα την Αττική - Πάνω από 250 στην Κρήτη

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Πάνω από το 30% των κρουσμάτων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η μετατόπιση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αξιοσημείωτη, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του συστήματος υγείας.

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης, πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δε συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Παπαευαγγέλου: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική από την Άλφα»

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών. Όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% περισσότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ - και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μετάλλαξη Δέλτα: 219 νέα κρούσματα στη χώρα - Πού εντοπίζονται

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου, και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top