Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» τις νεότερες ηλικίες - Τι λένε οι ειδικοί

«Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη»

Όσα είπε για τη μετάλλαξη Δέλτα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ενόψει ενός τέταρτου κύμα της πανδημίας και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιοι απειλούνται - Τα ποσοστά προστασίας των εμβολίων

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μοναδικό μας «όπλο» είναι το εμβόλιο και παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Τζανάκης στο Star: «Θα έχουμε 2.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στον Ιούλιο»

«Ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων» τόνισε σήμερα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Ant1.

«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα Δέλτα και στην Κρήτη και στα νησιά και στην Αττική και σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και υπάρχει εκτίμηση ότι θα το δούμε στα μέσα Αυγούστου», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Μega.

Εμβολιασμοί: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι

Με την πλατφόρμα να ανοίγει και για τους εφήβους 15 έως 17 ετών την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ.Σύψας επισήμανε ότι οι νέοι προσβάλλονται από τον ιό γιατί είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα. «Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι μήπως κάποια στιγμή ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που για κάποιο παράξενο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», είπε.

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών

Στην ερώτηση γιατί να κάνουν οι νέοι το εμβόλιο απάντησε: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη ΜΕΘ, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Ένας νέος άνθρωπος και ένας έφηβος που χάνεται θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».

Τα εμβόλια «χτυπούν» και τις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, «όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δε θα πας στην εντατική, δε θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δε θα έχει καν ασυμπτωματική νόσο. Ακόμα, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας».

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Οι τρεις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων

Μάσκα παντού το καλοκαίρι, λέει ο Σύψας

Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε τη μάσκα παντού το καλοκαίρι, επισήμανε ο καθηγητής Σύψας, τονίζοντας ότι.«η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top