Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιοι απειλούνται - Τα ποσοστά προστασίας των εμβολίων

Όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας» είπε στην αρχή της σημερινής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: 801 νέα κρούσματα σήμερα - 6 νεκροί και 173 διασωληνωμένοι

Η πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι διστακτικοί, να εμβολιαστούν. Όπως είπε, η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, ωστόσ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν είναι πιο απειλητική για τη ζωή των ασθενών. 

Θετική γνώμη για τον εμβολιασμό των 15-17 ετών

Θετική είναι η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών με συναίνεση γονέων και με συνεχή ενημέρωση. 

Η επιτροπή εκτιμά ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό επομένως ο εμβολιασμός τους θα προστάτευε τόσο εκείνους όσο και τους ευάλωτους συγγενείς τους. Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ο ιός μεταδίδεται αρκετά μεταξύ των εφήβων στις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς τα άτομα αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κορωνοϊός: Το Ρέθυμνο ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη σε κρούσματα

Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο το σύνδρομο της περιμυοκαρδίτιδας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα οκτώ εκατομμυρίων εμβολιασμών, μόλις 250 αυτοιάθηκαν ενώ δε σημειώθηκε κανένας θάνατος. 

Τα ποσοστά προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών» είπε η κ. Θεοδωρίδου. 

Σημείωσε όμως ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Ειδικότερα τα m-RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna προστατεύουν σε ποσοστό 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top