Πανελλήνιες: Τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να διαχειριστούν το άγχος

Χρήσιμες συμβουλές κλινικής ψυχολόγου για την αποτελεσματική διαχείριση

Με SMS θα ενημερωθούν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών για τους βαθμούς τους / Ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 18/5/21

Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος είναι ένα συναίσθημα φυσιολογικό και χρήσιμο, αφού μας κινητοποιεί και μας κρατάει σε εγρήγορση. Όταν όμως παρατείνεται σε διάρκεια και ένταση, γίνεται δυσλειτουργικό,  επηρεάζοντάς μας αρνητικά. Γι’ αυτό, ένας πιο ρεαλιστικός στόχος θα ήταν όχι να μην έχουμε καθόλου άγχος, αλλά να μπορούμε να το διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Πανελλήνιες 2021: 5 συμβουλές για να νικήσεις το άγχος πριν τις εξετάσεις

Χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους των μαθητών δίνει μέσω του star.gr η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα του Φροντιστηριακού Οργανισμού ΣΠΟΥΔΗ, Χριστίνα Παξινoύ.

Πανελλήνιες 2021: Επτά οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Πανελλήνιες: Τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να διαχειριστούν αποτελεσματικά το άγχος τους;

Την ημέρα πριν την εξέταση

 • Διαβάζουμε περίπου ως το μεσημέρι. Καλό θα ήταν να βγούμε μία βόλτα  για περπάτημα. Η άσκηση είναι φυσική εκτόνωση που βοηθά στην έκκριση της σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά λειτουργώντας  σαν αντίδοτο στην κορτιζόλη που παράγεται από το άγχος.
 • Επίσης, αποφεύγουμε να συναναστραφούμε εκείνη την ημέρα φίλους και συμμαθητές αγχωμένους που μεταδίδουν στρες καθώς και συζητήσεις τύπου «τι σου είπαν στο φροντιστήριο», καθώς και άσκοπες συνομιλίες με συγγενείς για «καλή επιτυχία» αφού μόνο άγχος μπορούν να μεταφέρουν με τις προσδοκίες τους.
 • Τέλος, το βράδυ προτιμούμε να καταναλώσουμε μακαρόνια, αφού είναι ένας υδατάνθρακας που αργεί να διασπαστεί, με αποτέλεσμα να εκλύεται η ενέργεια 12-14 ώρες αργότερα, την ώρα δηλαδή της εξέτασης. Φυσικά φροντίζουμε να κοιμηθούμε επαρκώς και όσο νωρίτερα γίνεται ώστε το πρωινό ξύπνημα να είναι ευκολότερο.

Πανελλήνιες 2021: Η διατροφή για καλές επιδόσεις στις εξετάσεις

Την ημέρα της εξέτασης

 • Τρώμε καλό πρωινό που να συμπεριλαμβάνει μέλι οπωσδήποτε, καθώς είναι  κι αυτό ένας υδατάνθρακας που παρατείνει την ενέργεια. Αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ γιατί μπορεί να φέρει νευρικότητα ενώ φροντίζουμε να είμαστε καλά ενυδατωμένοι.
 • Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι αποτελεσματικό, ωστόσο κάποιους μαθητές τους βοηθά στη μείωση του άγχους.
 • Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης νιώσουμε τον πανικό να μας κατακλύζει ή να μην καταλαβαίνουμε καλά την εκφώνηση ή να παθαίνουμε black-out, παίρνουμε βαθιές αναπνοές και συνεχίζουμε.
 • Μετά την εξέταση, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει π.χ. να πάμε μια βόλτα ή να κοιμηθούμε, προτού ξεκινήσουμε την προετοιμασία για το επόμενο μάθημα.
 • Θα ήταν προτιμότερο να μην κοιτάξουμε τις απαντήσεις, αφού δεν θα αλλάξει τίποτα, ώστε να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο επόμενο μάθημα. Αν, ωστόσο, για κάποιο λόγο απογοητευτούμε, προσπαθούμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που μας ηρεμούν και μας ενισχύουν ,να το αφήσουμε πίσω μας και να πούμε «ό,τι έγινε, έγινε».
 • Να θυμόμαστε πάντα ότι οι δικοί μας άνθρωποι μας αγαπούν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων!

Πανελλήνιες 2021: Οι ημερομηνίες που πρέπει να γίνουν τα self tests

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά;

 • Στηρίζουμε τις επιλογές τους ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε μαζί τους.
 • Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και δίνουμε πάντα προοπτική.
 • Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις αλλά και την υπερπροστασία.
 • Αποφεύγουμε τον «πληθυντικό της μανούλας ή του πατερούλη» (π.χ. δίνουμε έκθεση) γιατί άθελά μας τους μεταφέρουμε τη δική μας προσδοκία και το άγχος να πάει καλά.
 • Διαχειριζόμαστε το δικό μας άγχος, προσφέρουμε ηρεμία και δε βομβαρδίζουμε το παιδί με ερωτήσεις μόλις γυρίσει από την εξέταση
 • Τέλος, λέμε στο παιδί ότι το αγαπάμε ό,τι και να γίνει και το εννοούμε.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων εξετάσεων 2021

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και  Επαγγελματικών Λυκείων 2021, όπως αυτό καθορίστηκε με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top