Πανελλήνιες 2021: Η διατροφή για καλές επιδόσεις στις εξετάσεις

Οι τροφές που βοηθούν στη μνήμη και τη συγκέντρωση

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της διαιτολόγου- διατροφολόγου Βίκυς Πυρογιάννη στο star.gr

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα. Χιλιάδες μαθητές θα διαγωνιστούν προκειμένου να κατακτήσουν μία από τις 77.415 θέσεις που οδηγεί στα πανεπιστήμια της χώρας. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη η αγωνία είναι μεγάλη, ενώ εκτός από τη σωστή προετοιμασία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή των μαθητων προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη απόδοση.

«Έμμεσα ή άμεσα, η διατροφή παίζει τον ρόλο της στη μέγιστη συγκέντρωση, στην καλή μνήμη και την καλή ψυχολογία με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος», είπε στο star.gr η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη.

Πανελλήνιες 2021: Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη, έδωσε διατροφικές συμβουλές για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη

Όπως διευκρίνισε, πρέπει να διαχωρίζεται η ημέρα των γραπτών εξετάσεων, η ακριβώς προηγούμενη και η γενικότερη περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς σε κάθε περίπτωση διαφοροποιούνται οι διατροφικές συστάσεις προς τους μαθητές.

Πανελλήνιες 2021: Επτά οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Πανελλήνιες 2021: Το πρωινό γεύμα πριν από την εξέταση 

Το πρωινό είναι ένα απαραίτητο γεύμα, ακόμα και την ημέρα των εξετάσεων, γιατί δίνει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.  

«Χρειάζεται ένα καλό πρωινό, αλλά όχι ένα τεράστιο που θα το κάνει να αισθάνεται βαρύ», σημείωσε η κ. Πυρογιάννη.

Πανελλήνιες 2021: Οι σχολές με μείωση και αύξηση στον αριθμό των εισακτέων

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει την ημέρα, το πρωινό σχετίζεται με την καλύτερη συγκέντρωση, τη βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την καλύτερη αντίληψη και τη μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης. 

«Ιδανικά τρόφιμα για πρωινό είναι τα γαλακτοκομικά, το ψωμί (με τυρί, π.χ. τοστ, ή ταχίνι ή κάποια μαρμελάδα), τα δημητριακά ολικής άλεσης ή ακόμη και τα φρούτα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σημασία του πρωινού γεύματος, στη διατροφή των υποψηφίων που θα πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες, μίλησε η διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη

«Το πρωινό είναι ένα απαραίτητο γεύμα την ημέρα των εξετάσεων καθώς δίνει στον υποψήφιο την απαραίτητη ενέργεια»

Η διατροφή της προηγούμενης ημέρας των Πανελληνίων

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ημέρα και ιδίως το βράδυ πριν από τις εξετάσεις.

«Χρειάζονται γεύματα που αρέσουν στον υποψήφιο και γιατί όχι και κάποιο από τα αγαπημένα του φαγητά για το μεσημέρι και ένα θρεπτικό αλλά όχι βαρύ δείπνο, ώστε να πάει για ύπνο χωρίς πείνα, αλλά και χωρίς βαρυστομαχιά», ανέφερε η κ. Πυρογιάννη.

Όπως συμπλήρωσε, μία ομελέτα για παράδειγμα, συνοδευόμενη από ντοματοσαλάτα και ψωμί ή μία μερίδα κοτόπουλο με ρύζι ή πουρέ και λίγη σαλάτα, θα ήταν ιδανικό γεύμα.

Εκτός από τη σωστή προετοιμασία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή των παιδιών προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη απόδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Εκτός από τη σωστή προετοιμασία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή των παιδιών προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη απόδοση στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

«Η περίοδος των εξετάσεων δεν είναι για στερήσεις φαγητού»

Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι η ιδανική για τις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις εξετάσεις. Σταθερά γεύματα, ένα πλήρες πρωινό και υγιεινά σνακ, όπως φρούτα με ξηρούς καρπούς ανάμεσα στα γεύματα συμπληρώνουν την εξίσωση μιας ισορροπημένης διατροφής. Όπως τόνισε η κ. Πυρογιάννη, αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα ή πειράματα με τρόφιμα που δεν έχουν δοκιμάσει ξανά, καθώς δε γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν ή αν έχουν κάποια αλλεργία. 

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχουμε ακούσει ότι πρόκειται για «υπερτροφές», μια έννοια που δεν ισχύει ούτως ή άλλως.

Και φέτος, με την παρατεταμένη καραντίνα και την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώσαμε, πολλά παιδιά μπορεί να πήραν ήδη κάποια κιλά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, καλό είναι να περιμένουμε τις δύο εβδομάδες των εξετάσεων και μετά να πιάσουμε το θέμα του βάρους.

Η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι για εποχή για δίαιτα και στερήσεις, σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη

Η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι για εποχή για δίαιτα και στερήσεις, σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη

«Βάζοντας και τον παράγοντα της δίαιτας στην όλη εξίσωση θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον άγχος και ένα έξτρα ψυχολογικό βάρος στα παιδιά και σε κάθε περίπτωση δε συστήνεται την περίοδο αυτή να υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί», ανέφερε.

Πανελλήνιες 2021: 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πανελλήνιες: «Δεν ξεχνάμε τα snacks»

Εκτός από τα βασικά γεύματα της ημέρας, τα μικρά γεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων σχετίζονται με καλύτερη πνευματική απόδοση και αναπλήρωση της ενέργειας που χρειάζονται τα παιδιά για το διάβασμα και την επανάληψη μέσα στην ημέρα, ανέφερε η κ. Πυρογιάννη.

Φρούτα, ξηροί καρποί, γάλα ή γιαούρτι, είναι κάποιες από τις επιλογές για υγιεινό snacking.

Υδατάνθρακες… οι παρεξηγημένοι

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται κατά βάση στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα όσπρια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και σε μικρότερο βαθμό στα λαχανικά και αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.

7 light snacks για το τσιμπολόγημα της καραντίνας!

«Δυστυχώς οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει μία κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτή την περίοδο είναι φίλοι μας. Δεν αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που απαιτείται υψηλή πνευματική απόδοση και λειτουργία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τους υπερκαταναλώνουμε.

Φροντίστε σε κάθε γεύμα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή υδατανθράκων,  χωρίς να το παρακάνετε με την ποσότητα και κατά προτίμηση επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά)», συνέστησε η κ. Πυρογιάννη. 

5 συνταγές για healthy junk food από διατροφολόγο

Διατροφή Πανελλήνιες: Το γλυκό απαγορεύεται;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις τόσο των μαθητών, όσο και των γονέων, αφορά στην κατανάλωση γλυκών. 

«Αυτές οι λίγες μέρες δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για στερήσεις και δίαιτες. Οι υποψήφιοι μπορούν να τρώνε γλυκά, ωστόσο η υπερβολή δε βοηθάει, ούτε πνευματικά ούτε ψυχολογικά», εκτίμησε η κ. Πυρογιάννη.

Νηστίσιμο Tsunami cake με φιστικοβούτυρο!

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας όπως 2- 3 κομματάκια, μία μπάλα παγωτό, λίγο παστέλι, ένα ρυζόγαλο, μία κρέμα μους ή ένα ζελέ μετά το φαγητό είναι κάποιες καλές επιλογές, μερικές πιο ελαφριές και θρεπτικές, σύμφωνα με την ίδια. 

«Ναι στα γλυκά... αλλά με μέτρο την περίοδο των Πανελληνίων», είπε η κ. Πυρογιάννη

«Ναι στα γλυκά... αλλά με μέτρο την περίοδο των Πανελληνίων»

Όπως πρόσθεσε, ιδανικά τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται μέρα- παρά- μέρα, ενώ σε κάθε περίπτωση με το πέρας των εξετάσεων τα παιδιά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση σε μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να επανέλθουν στη διατροφική κανονικότητά τους.

Κορωνοϊός: Τροφές και συμπληρώματα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

Πίνουμε πολλά υγρά την περίοδο των Πανελλαδικών

Σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, ένα από τα πράγματα που ξεχνάμε αυτή την περίοδο είναι η πρόσληψη των υγρών, καθώς η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική λειτουργία, πόσο μάλλον τις ζεστές ημέρες στο διάστημα των Πανελλαδικών.

«Σημαντική η πρόσληψη πολλών υγρών την περίοδο των Πανελλαδικών, καθώς η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική λειτουργία», σύμφωνα με τη κ. Πυρογιάννη

«Σημαντική η πρόσληψη πολλών υγρών την περίοδο των Πανελλαδικών, καθώς η επαρκής ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στη νοητική λειτουργία», σύμφωνα με τη κ. Πυρογιάννη

«Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις γνωστικές αποδόσεις, όπως τη συγκέντρωση και τη βραχυχρόνια μνήμη. Τρόφιμα με πολύ υγρασία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι και φυσικά τα διάφορα υγρά με πρώτη επιλογή το νερό, συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας», ανέφερε η κ. Πυρογιάννη.

Light τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

«Με μέτρο ο καφές κατά τις Πανελλήνιες»

Όσον αφορά στον καφέ, η απάντηση είναι εξατομικευμένη. 

«Αν κάποιοι μαθητές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή δεν είναι συνηθισμένοι να πίνουν καφέ, δεν συστήνεται να κάνουν τώρα την αρχή. Για αυτούς που όλη τη χρονιά συνήθιζαν να πίνουν έναν ελαφρύ καφέ την ημέρα, μπορούν να συνεχίσουν αυτή τη συνήθεια κρατώντας το μέτρο», είπε.

Γιατί δεν πρέπει να πιεις καφέ αμέσως με το που θα ξυπνήσεις

Κλείνοντας η κ. Πυρογιάννη πρόσθεσε και δύο συμπληρωματικούς, μη διατροφικούς, παράγοντες, τη σωματική δραστηριότητα προκειμένου οι υποψήφιοι να ξεφεύγουν από το διάβασμα και την καθιστική ζωή των ημερών αυτών, αλλά και τον καλό ύπνο για ένα ξεκούραστο σώμα και πνεύμα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top