5 συνταγές για healthy junk food από διατροφολόγο

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου δείχνει στο star.gr πώς να φτιάξεις γύρο μανιταριών

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,MSc δείχνει βήμα- βήμα πώς θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα, υγιεινό γύρο μανιταριών.

Το νέο lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι αλλάζοντας τόσο την καθημερινότητα όσο και τις διατροφικές του συνήθειες. Η ανάγκη για αλλαγή της ψυχολογίας οδήγησε σε επιλογή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι όπως είναι το junk food

«Η υπερκατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λίπη δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας και ασφάλειας καθώς αυξάνεται η σεροτονίνη. Οι τροφές αυτές έχουν πολλές θερμίδες και κατ’ επέκταση μπορεί να αυξήσουν τα κιλά», είπε στο star.gr η Ηλιαλένα Λυσικάτου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

7 light snacks για το τσιμπολόγημα της καραντίνας!

Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τις θερμίδες, αλλά όχι την απόλαυση όσο «Μένουμε Σπίτι»;

Η κ. Λυσικάτου προτείνει εύκολες και νόστιμες συνταγές για την περίοδο της καραντίνας με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, θυμίζουν junk food, αλλά δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

5 Ιδέες για healthy junk food

  • Γύρος μανιταριών με αραβική πίτα και σως από αβοκάντο ή σως γιαουρτιού (374 ή 324kcal): Για τον γύρο χρειαζόμαστε λευκά μανιτάρια, μανιτάρια πλευρώτους και μπαχαρικά. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με σως αβοκάντο ή σως γιαουρτιού.

Επιλέγοντας γύρο μανιταριών μειώνουμε τη χοληστερόλη και το κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με το γύρο χοιρινό. Αντί για σως μπορούμε να προτιμήσουμε σως αβοκάντο που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες και θα μας χορτάσει περισσότερο.

4 + 1 πράγματα που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει για να χάσεις κιλά

  • Burger μανιταριών (200kcal): Για τη γέμιση χρειαζόμαστε λευκά μανιτάρια ψημένα σε αντικολλητικό χαρτί, μουστάρδα και τυρί νηστίσιμο. Αντί για ψωμί ωστόσο, χρησιμοποιούμε μανιτάρια πορτομπέλο.

Το Burger μανιταριών περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς χοληστερόλη και λίπη που έχουν οι ζωικές πρωτεΐνες. Τα μανιτάρια είναι ιδανική πηγή πρωτεϊνών για τους χορτοφάγους.

Κορωνοϊός: Τροφές και συμπληρώματα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

  • Φαλάφελ με αραβική πίτα ολικής, λαχανικά και σως ταχινιού (593kcal): Γρήγορο και εύκολο φαλάφελ με ρεβίθια μουλιασμένα, αλεύρι ολικής άλεσης και μυρωδικά. Ψήνουμε στο φούρνο και συνδυάζουμε με αραβική πίτα ολικής, λαχανικά και σως ταχινιού.

Τα ρεβίθια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης εάν συνδυαστεί με ταχίνι. Η σως ταχινιού (ταχίνι, λεμόνι, ξύσμα λεμονιού) είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Σωματική άσκηση: Ο απόλυτος σύμμαχός σας στην ευζωία

  • Μπιφτέκια από φακές με αραβική πιτα ολικής και σως μουστάρδα (420kcal): Με φακές βρασμένες, μανιτάρια, ντομάτα, φρυγανιά τριμμένη και μπαχαρικά πλάθουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο φούρνο. Συνδυάζουμε με αραβική πίτα ολικής, λαχανικά και σως μουστάρδας.

Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχη με το κρέας.

Εάν το μπιφτέκι από φακές συνδυαστεί με πιπεριές, θα αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου.

  • Πίτσα με αραβική πίτα ολικής με σάλτσα ντομάτας, τυρί νηστίσιμο, μανιτάρια και πιπεριές (350kcal). Το νηστίσιμο τυρί είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Γιατί πρέπει να τρώμε αβοκάντο στην εγκυμοσύνη;

Σε κάθε περίπτωση το healthy junk food θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή στην ποσότητα προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τις ημερήσιες θερμίδες, σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου.

«Είναι σημαντικό σε μια χορτοφαγική διατροφή να προσέξουμε τόσο τον προγραμματισμό των γευμάτων, όσο και τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού», είπε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top