Συναγερμός σήμανε το πρωί στην Πυροσβεστική μετά από φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά Αττικής, σε μια ημέρα κατά την οποία ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή βρίσκεται στην κατηγορία 4, δηλαδή σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει κόντα σε σπίτια, με τα μηνύματα από το 112 να πέφτουν «βροχη». Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει κάψει τμήμα κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή, ενώ οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.

«Στην περιοχή οι άνεμοι φτάνουν τα επτά μποφόρ, γι' αυτό η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Η πυρκαγιά κινείται ανατολικά στον ορεινό όγκο και εκεί υπάρχει δυσκολία λόγω της μορφολογίας του εδάφους» είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Έφη Παπαβραμοπούλου.
#Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Στυλιανός στον Κουβαρά Αττικής. Κινητοποιήθηκαν 48 #πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 1ηςΕΜΟΔΕ, εθελοντές, 15 οχήματα και 3 Ε/Π.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 10, 2026
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της πυροσβεστικής, οι φλόγες έχουν προκαλέσει ζημιές σε δύο επιχειρήσεις στις παρυφές του οικισμού Άγιος Στυλιανός. Ωστόσο φαίνεται πως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή απομακρύνουν τη φωτιά από τον οικισμό και την κατευθύνουν προς το βουνό, μέσα σε χαράδρα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

«Έχουμε κάνει ήδη εκκένωση του οικισμού Αγίου Στυλιανού, στις πρόποδες του βουνού. Τώρα έχουμε δύο μέτωπα, ένα ενεργό ανατολικά και ένα στο νότιο κομμάτι. Έχει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, οχήματα του Δήμου και ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το πώς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου.
Φωτιά Κουβαράς: Μήνυμα για εκκένωση από το 112
Στις 08:30, εστάλη μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Άγιος Στυλιανός Κουβαρά με κατεύθυνση προς Καλύβια Θορικού.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) August 10, 2026
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στη περιοχή #Αγίου_Στυλιανού #Κουβαρά της Περιφερειακής Ενότητας #Ανατολικής_Αττικής απομακρυνθείτε προς #Καλύβια #Θορικού
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki…
Νωρίτερα είχε σταλεί ένα μήνυμα που καλούσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) August 10, 2026
🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή #Κουβαράς της Περιφερειακής Ενότητας #Ανατολικής_Αττικής
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για το περιστατικό περίπου στις 08:00 και ακολούθησε άμεσα μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Φωτιά Κουβαράς: Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Λαυρίου
Λόγω της φωτιάς η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Κουβαρά – Κερατέας.

Ειδικότερα, εκτροπές της κυκλοφορίας πραγματοποιούνται:
- στη Λεωφόρο Σουνίου, από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου, στο ρεύμα προς Άγιο Στυλιανό,
- στην Ελευθερίου Βενιζέλου, από το ύψος της οδού Αγίου Γεωργίου.
Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Λαυρίου, από την συμβολή με την οδό Αγίου Στυλιανού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαρκόπουλο.
Η κινητοποίηση των Αρχών παραμένει αυξημένη, καθώς η περιοχή βρίσκεται σήμερα σε κατηγορία κινδύνου 4, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Φωτιά Κουβαράς: 197 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Στο σημείο επιχειρούν 200 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και της 8ης ΕΜΟΔΕ, 42 οχήματα και εθελοντές.
Στις δυνάμεις περιλαμβάνονται και 47 Ευρωπαίοι πυροσβέστες που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης. Ειδικότερα, συμμετέχουν 23 πυροσβέστες από τη Γαλλία με τέσσερα οχήματα και 24 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με πέντε οχήματα.

Από αέρος έχουν κινητοποιηθεί συνολικά εννέα μέσα: δύο αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Ένα από τα ελικόπτερα χρησιμοποιείται για τον συντονισμό της εναέριας επιχείρησης.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει και ο Δήμος Σαρωνικού με υδροφόρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, το ΕΣΚΕΔΙΚ έχει συνεχή εικόνα από το μέτωπο μέσω drone, το οποίο διαθέτει θερμική και οπτική κάμερα.
Την ίδια ώρα, για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η φωτιά κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, το οποίο θα αναζητήσει τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.