Πανελλήνιες 2021: Επτά οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Kαθηγήτρια δίνει χρήσιμες συμβουλές για το διάβασμα και τις επαναλήψεις

Όλα όσα είπε η Έφη Ριζά, διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού Σπουδή

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν μπει χιλιάδες υποψήφιοι της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις 77.415 θέσεις που οδηγεί στα πανεπιστήμια της χώρας.

Το star.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού Σπουδή, Έφη Ριζά, η οποία έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους, ενόψει αυτής της πoλύ σημαντικής και δύσκολης δοκιμασίας.

«Προγραμματίστε το διάβασμά σας για τις Πανελλήνιες, ανάλογα με τις ανάγκες σας»

Σύμφωνα με την κ. Ριζά το διάστημα που απομένει μέχρι τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι επαρκές για μία ουσιαστική και συστηματική επανάληψη σε όλα τα μαθήματα. 

«Ξεκινήστε την επανάληψη με τα μαθήματα στα οποία νιώθετε ότι έχετε τις περισσότερες αδυναμίες. Ωστόσο, μην υπερβάλλετε και μην αγνοήσετε τα καλά σας μαθήματα. Χρειάζονται και αυτά τη συντήρησή τους. Συνεπώς θα ήταν καλό να γίνει μια ισοκατανομή του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή», είπε.

«Επαρκές» το διάστημα που απομένει μέχρι τις Πανελλαδικές εξετάσεις για μια ουσιαστική και συστηματική επανάληψη σε όλα τα μαθήματα, σύμφωνα με την κ. Ριζά (φωτογραφία αρχείου unsplash)

«Φροντίστε τον ύπνο και τη διατροφή, πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε η ίδια, τα παιδιά που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πρέπει να φροντίζουν, μεταξύ άλλων τον ύπνο και την υγεία τους. 

«Δώστε στον εαυτό σας επαρκή χρόνο για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, προκειμένου να έχετε την ενέργεια που απαιτείται για ένα αφομοιωτικό διάβασμα. Παράλληλα, ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα καθημερινής διατροφής. Μη διστάζετε να συμβουλεύεστε ειδικούς που θα δώσουν πρακτικές οδηγίες και ασφαλείς λύσεις», είπε.

Πανελλήνιες 2021: Με SMS θα μάθουν οι υποψήφιοι τη βαθμολογία τους

«Μη ξενυχτάτε διαβάζοντας, κατά την προετοιμασία σας για τις Πανελλήνιες»

Σύμφωνα με την κ. Ριζά, πολλοί μαθητές μέσα στην καραντίνα συνήθισαν να μελετούν το βράδυ και να ξενυχτούν πάνω από τα βιβλία τους.

«Αυτό τώρα πρέπει σταδιακά να το μεταβάλλετε, ώστε να μπορέσετε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στο ωράριο των εξετάσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί και να είστε διαυγείς. Καθώς αυτή η προσαρμογή δε γίνεται αυτόματα, πρέπει να ξεκινήσετε εγκαίρως τη διαφοροποίηση», σημείωσε.

«Tέλος στο ξενύχτι πάνω από τα βιβλία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο ωράριο των εξετάσεων»,(φωτογραφία αρχείου unsplash)

«Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού»

Δεδομένου ότι και οι φετινές Πανελλήνιες θα διεξαχθούν σε συνθήκες πανδημίας, οι μαθητές και οι οικείοι τους οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μη κολλήσουν κορωνοϊό και κινδυνέψουν να χάσουν τις εξετάσεις. 

«Έχουμε ακόμα απέναντί μας έναν πολύ επιθετικό εχθρό- τον κορωνοϊό. Πρέπει να προφυλαχτείτε όσο μπορείτε περισσότερο. Αποφεύγουμε λοιπόν να συχνάζουμε, ειδικά αυτόν τον τελευταίο καιρό, σε χώρους με πολύ κόσμο και κυρίως με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας τους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν, όσο είναι εφικτό αυτό και τα υπόλοιπα πρόσωπα της οικογένειάς μας, ώστε να πάμε με ασφάλεια στις εξετάσεις. Φυσικά, αν τηρείτε με ευλάβεια τα μέτρα προφύλαξης δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε», είπε.

Πανελλήνιες 2021: 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις - Αναλυτικά το πρόγραμμα

«Είναι σημαντικό να αντιστέκεστε ψυχικά στη δοκιμασία των εξετάσεων»

Η διατήρηση της ψυχραιμίας αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο των υποψήφιων για τις εξετάσεις και όσα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος, καλό θα ήταν να επισκεφτούν έναν ειδικό. 

«Έχει αποδειχθεί ότι μαθητές, που ήταν πολύ καλά διαβασμένοι και γνώστες της ύλης, δεν είχαν στο τέλος το ανάλογο βαθμολογικό αποτέλεσμα, επειδή δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους την ώρα της εξέτασης. Είναι σημαντικό λοιπόν, να αντιστέκονται ψυχικά στη δοκιμασία των εξετάσεων. Καλό είναι τα παιδιά να συμβουλεύονται ειδικούς που θα τους υποδείξουν τρόπους για να μετριάσουν το άγχος τους και να αντιδράσουν δυναμικά τη στιγμή που θα νιώσουν ότι καταβάλλονται», εξήγησε.

Εξίσου σημαντικό με την καλή προετοιμασία, είναι οι υποψήφιοι να μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, σύμφωνα με την κ. Ριζά (φωτογραφία αρχείου unsplash)

«Οι φετινοί υποψήφιοι είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι»

Σύμφωνα με την κ. Ριζά, οι φετινοί υποψήφιοι, πέρασαν την περσινή καραντίνα, ως μαθητές της Β΄ Λυκείου, με εκπαιδευτικά ελλείμματα, ενώ πολλαπλάσιες δυσκολίες αντιμετώπισαν φέτος, δεδομένου ότι η καραντίνα ήταν παρατεταμένη.

«Οι υποψήφιοι φέτος είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι. Ωστόσο, μέσα στην ατυχία τους έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουν μειωμένη ύλη στα εξεταζόμενα μαθήματα, η οποία έχει ανακοινωθεί εγκαίρως. Καλό είναι λοιπόν να αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα για να κάνουν πολλές επαναλήψεις και να πάνε στις εξετάσεις με μία μεγαλύτερη ασφάλεια, από ότι πήγαν οι υποψήφιοι πέρυσι», σημείωσε.

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων

«Οι προβλέψεις των βάσεων, οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις και απογοήτευση»

Όπως ανέφερε η ίδια, αρκετοί υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, την περίοδο αυτή μπαίνουν λανθασμένα στη διαδικασία να κάνουν υπολογισμούς για τις βαθμολογίες και προβλέψεις για τις σχολές και τα τμήματα, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται. 

«Βλέποντας την απόσταση που θεωρούν ότι έχουν από τη σχολή της προτίμησής τους και κάνοντας τέτοιου είδους προβλέψεις, οι υποψήφιοι μπορεί να οδηγούνται σε αρνητικές εκτιμήσεις και ανάλογες σκέψεις σε σχέση με το ενδεχόμενο της εισαγωγής τους. Έτσι, μπορεί να καταβάλλονται ψυχικά, ίσως και παραιτούνται. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η προετοιμασία και η επανάληψη», είπε. 

Οι προβλέψεις των βάσεων, δε βοηθούν τον υποψήφιο να επιτύχει καλύτερη απόδοση στις Πανελλήνιες, ανέφερε η κ. Ριζά (φωτογραφία αρχείου unsplash)

Πρόσθεσε δε, ότι στο παρελθόν οι Πανελλήνιες είχαν επιφυλάξει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, οπότε δε χρειάζεται οι υποψήφιοι να βιάζονται.  

Κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι φετινές βάσεις, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή για τίποτα.

Έφη Ριζά, φιλόλογος και διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού Σπουδή

Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προβλέψεις ορισμένων ότι πολλές χιλιάδες υποψηφίων θα μείνουν φέτος εκτός σχολών λόγω του περιορισμού στον αριθμό των εισακτέων σε ορισμένα τμήματα, η κ. Ριζά σημείωσε ότι καλό είναι να μην υιοθετούνται.

Πανελλήνιες 2021: Οι σχολές με μείωση και αύξηση στον αριθμό των εισακτέων

«Ας μην ξεχνούν οι μαθητές, ότι πάντα υπήρχαν υποψήφιοι που έδιναν εξετάσεις για τυπικούς λόγους. Συνεπώς, ειδικά φέτος, δεν αλλάζει θεαματικά ο αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», εκτίμησε μιλώντας στο star.gr.