Πανελλήνιες 2021: Οι σχολές με μείωση και αύξηση στον αριθμό των εισακτέων

Πώς ορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα

Δείτε το ρεπορτάζ της Χριστίνας Καλοκύρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα κατά τις φετινές πανελλήνιες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας

Πανελλήνιες 2021: 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 555, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (77.970).

Ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα κάθε Σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τον συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και θα λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η νέα προσθήκη επηρεάζει κυρίως τις χαμηλόβαθμες σχολές.

Επί της ουσίας, εάν κάποιος υποψήφιος έχει επιδόσεις χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία προκύπτει από τον συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δε θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα.

Σε ποιες σχολές μειώνεται και σε ποιες αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων

Η εισαγωγή σε αρκετές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων γίνεται πιο δύσκολη, καθώς ο αριθμός εισακτέων τους μειώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται σε σχολές των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά:

  • Μειώνονται κατά 35 οι εισακτέοι στη Νομική Αθηνών- Αυξάνονται κατά 30 στη Νομική Κομοτηνής
  • Κατά 124 θέσεις μειώνονται οι εισακτέοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Σχεδόν σταθερός παραμένει ο αριθμός εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
  • Μειώνονται κατά 53 οι εισακτέοι για τα Παιδαγωγικά τμήματα σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ
  • Κατά 27 θέσεις μειώνονται οι θέσεις για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Μειωμένες είναι και οι θέσεις για το Μαθηματικό Αθήνας (47), το Φυσικό Αθήνας (30) και. το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης (30)
  • Ωστόσο, αύξηση στον αριθμό εισακτέων παρατηρείται στις στρατιωτικές σχολές που θα ενισχυθούν με 516 επιπλέον εισακτέους

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία σημείωσε ότι λόγω των φετινών προσθηκών στις Πανελλαδικές αποφάσισε τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Πανελλήνιες 2021: Τα κριτήρια για την κατανομή του αριθμού των εισακτέων στα Τμήματα

Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
  • Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων
  • Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Κεραμέως: 14 Ιουνίου οι Πανελλήνιες - Δε θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις

Οι συντελεστές του κάθε τμήματος για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η υπουργική απόφαση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε Σχολή

Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Δείτε το δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top