Ryanair - Έλληνας επιβάτης: «Απείλησαν να καταρρίψουν το αεροσκάφος»

Περιγράφει τις στιγμές της «αεροπειρατείας» Λουκασένκο

Το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star για τη σύλληψη του Roman Protasevich σε πτήση από Αθήνα για Βίλνιους/ (24/05/21)

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε μέσα στο αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, περιέγραψε ένας από τους έντεκα Έλληνες επιβάτες. 

Ο Νίκος Πετάλης ανέφερε ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας. 

ΥΠΕΞ: «Κρατική αεροπειρατεία» η σύλληψη του δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία

«Δέκα λεπτά πριν το Βίλνιους είδαμε ότι αλλάξαμε κατεύθυνση. Είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να προσγειωθούμε στο Μινσκ στη Λευκορωσία και ότι για περισσότερες λεπτομέρειες θα μας ενημέρωναν. Ανησυχήσαμε… Στο Μινσκ; Από πού κι ως πού; Δίπλα είμαστε. Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πώς», είπε στον ΣΚΑΪ. 

Ο ίδιος μίλησε και στον ΑΝΤ1 αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απείλησε να καταρρίψει το αεροσκάφος. 

«Όλα έγιναν από τον Πύργο Ελέγχου. Ενημέρωσαν τον πιλότο ότι αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο στο Μινσκ, θα το ρίξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Έφτασαν στη Λιθουανία οι 11 Έλληνες μετά την περιπέτεια στη Λευκορωσία

Όπως είπε μάλιστα, μαχητικά αεροσκάφη συνόδευαν το αεροσκάφος της Ryanair κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Μινσκ. 

«Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία», είπε ο κ Πετάλης και δεν έκρυψε πως φοβήθηκε όταν ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι θα προσγειωθούν σε χώρα εκτός ΕΕ. 

Στο αεροσκάφος επέβαινε ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Λευκορωσία. 

Ο Προτασέβιτς

Ο Ρομάν Προτασέβιτς είχε συλληφθεί ξανά το 2017 στο Μινσκ

Όπως περιέγραψε ο κ. Πετάλης, ο νεαρός αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος φάνηκε να ταράχθηκε όταν οι επιβάτες ενημερώθηκαν για την προσγείωση στο Μινσκ και χτυπούσε το κεφάλι του.

Διεθνής κατακραυγή για την κρατική «αεροπειρατεία» Λουκασένκο

«Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον έψαξαν έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Ένας σεκιούριτι τον έψαξε.» είπε. 

Μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου έψαξαν τις βαλίτσες όλων των επιβατών με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και επί τρεις ώρες τους είχαν σε εξωτερικό χώρο, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να τους αφήνουν ούτε να πάνε στην τουαλέτα. 

«Ο συγκεκριμένος κύριος (σ.σ. ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς) ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί, και τον πήρανε» δήλωσε. 

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στον δρόμο, λες ‘’πού πάω, τι κάνω, θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;’’ είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε», πρόσθεσε ο κ. Πετάλης.

Όταν μετά από επτά ώρες περίπου το αεροσκάφος απογειώθηκε τελικά κι έφτασε στο Βίλνιους, εκεί ο ίδιος ο Λιθουανός πρωθυπουργός έσπευσε και ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. 

Μπορέλ: H ΕΕ θα εξετάσει μέτρα κατά των υπευθύνων για την πτήση της Ryanair 

«Η ΕΕ θα εξετάσει μέτρα κατά των υπευθύνων για την εξαναγκαστική εκτροπή του πολιτικού αεροσκάφους που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα - Βίλνιους, κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής», προανήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «στις 23 Μαΐου, οι αρχές της Λευκορωσίας, με μια απαράδεκτη κίνηση, ανάγκασαν ένα πολιτικό αεροπλάνο να εκτελέσει έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ, που πετάει μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ και μεταφέρει περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας».

«Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας και εμποδίστηκε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ στον αρχικό του προορισμό. Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις αντιπολιτευτικές φωνές».

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς», τονίζει ο Μπορέλ.

«Κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων», αναφέρει.

«Αυτή η κατάσταση θα τεθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ θα εξετάσει τις συνέπειες αυτής της δράσης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων κατά των υπευθύνων», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top