Διεθνής κατακραυγή για την κρατική «αεροπειρατεία» Λουκασένκο

Έρχονται κυρώσεις από την ΕΕ για τη Λευκορωσία

Ρεπορτάζ από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR για το περιστατικό εξαναγκαστικής προγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ (23/5)

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η ενέργεια της Λευκορωσίας να εξαναγκάσει σε προσγείωση στο Μινσκ πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους για να συλλάβει τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρόμαν Προτασέβιτς. 

Στην πτήση επέβαιναν και έντεκα Έλληνες, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά σε αυστηρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια Λουκασένκο «κρατική αεροπειρατεία».

Έφτασαν στη Λιθουανία οι 11 Έλληνες μετά την περιπέτεια στη Λευκορωσία

Μάλιστα η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Προτασέβιτς

Ο Ρομάν Προτασέβιτς κατά τη διάρκεια σύλληψής του το 2017 σε διαδήλωση στο Μινσκ - AP

Η πτήση αναχώρησε τελικά μετά από ώρες ταλαιπωρίας, χωρίς τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, ο οποίος κρατείται από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτός του Προτάσεβιτς, άλλα πέντε άτομα (όλοι Λευκορώσοι) έμειναν στο Μινσκ και δεν μετέβησαν στο Βίλνιους όταν επετράπη στο αεροσκάφος να απογειωθεί ξανά.

Μισέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής η πρωτοφανής κίνηση της Λευκορωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή του ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και προειδοποίησε την κυβέρνηση Λουκασένκο ότι το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες. 

Λευκορωσία: Αναγκαστική προσγείωση σε πτήση από Αθήνα για Βίλνιους

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Καλώ τις Αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο (σ.σ.: Δευτέρα) αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε η δήλωση του Σαρλ Μισέλ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η πλήρης απαγόρευση υπερπτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ αερογραμμών της Λευκορωσίας, περιοριστικά μέτρα στα πρόσωπα και τις οντότητες που συνεργάστηκαν για να εκτρέψουν την πτήση και άλλες.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ίδια η σύλληψη του δημοσιογράφου και ένα τρίτο η παρουσία και η δράση ξένων πρακτόρων σε ελληνικό (και ευρωπαϊκό) έδαφος.

Οι 27 αναμένεται να ζητήσουν διεθνή έρευνα από τον ICAO και να δημοσιευθούν όλες οι μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις μεταξύ των πιλότων στις συχνότητες του Μινσκ. 

Θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε στελέχη της κυβέρνησης Λουκασένκο. 

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. 

Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο του Μινσκ για τον Προτασέβιτς

Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο του Μινσκ από μέλη της αντιπολίτευση για τη σύλληψη Προτασέβιτς - AP

Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα. 

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό το συμβάν άνευ προηγουμένου δε θα μείνει χωρίς συνέπειες», διεμήνυσε ο ίδιος ο κ. Μισέλ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ΕΕ είχε επιβάλει ήδη κυρώσεις κατά του Λουκασένκο

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το συμβάν αυτό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Λουκασένκο και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων σε αντίδραση για τις περσινές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν, όπως και η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας επίσης τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Τζοζέ Μπορέλ είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων». 

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας, με τη στάση του δείχνει ότι δεν προτίθεται να επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με την αντιπολίτευση στη χώρα του, αλλά απεναντίας ενίσχυσε την καταστολή.

Μητσοτάκης: Σοκαριστική ενέργεια η αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροπλάνου 

Σκληρή κριτική άσκησε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος, είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε.

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον Λουκασένκου 

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

ΥΠΕΞ: «Κρατική αεροπειρατεία» η σύλληψη του δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Ελληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη. Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με τη θανατική ποινή.

Διαδηλώτρια στο αεροδρόμιο του Μινσκ

«Πού είναι ο Ρομάν» γράφει το πλακάτ μέλους της αντιπολίτευσης που συμμετείχε σε διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο του Μινσκ - AP

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Svetlana Tikhanovskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα. Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δε θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φον ντερ Λάιεν: «Ο Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί»

Για «εντελώς απαράδεκτο περιστατικό» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε επίσης: 

 

 

«Οι υπεύθυνοι για την πειρατεία στην πτήση της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν»

Το χρονικό της πτήσης θρίλερ

Αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε απευθείας δρομολόγιο από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, υποχρεώθηκε από τις Αρχές της Λευκορωσίας σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ το απόγευμα της Κυριακής. 

Στο αεροσκάφος επέβαινε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς, τον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο καταζητούσε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης». Μετά την προσγείωση στο Μινσκ όλοι οι επιβάτες πέρασαν από έκτακτο έλεγχο ασφαλείας, όπου οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον 26χρονο δημοσιογράφο. 

«Θα με εκτελέσουν», ήταν τα τελευταία λόγια αγωνίας του Προτασέβιτς πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας, όπως τα μετέφερε συνεπιβάτης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στη συγκεκριμένη πτήση είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα μυστικοί πράκτορες, οι οποίοι μόλις το αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας άρχισαν να προκαλούν ένταση, προειδοποιώντας μάλιστα για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, με προφανή στόχο να το οδηγήσουν σε έκτακτη προσγείωση.

Πολεμικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας, τύπου MiG-29, απογειώθηκε για να «συνοδεύσει» το πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Εκεί οι Λευκορώσοι συνέλαβαν τον δημοσιογράφο.

Ο Προτασέβιτς βρισκόταν στην Αθήνα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόσφκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Η Τιχανόφσκαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία πέρσι κι έχει ανακηρυχθεί ως «ηγέτιδα της χώρας εν εξορία», κατηγορώντας τον Λουκασένκο για εκτεταμένη νοθεία κατά τις περσινές εκλογές.

«Το καθεστώς ανάγκασε το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλλάβει τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Ραμάν Προτάσεβιτς. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή στη Λευκορωσία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του, έρευνα της ICAO και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας», έγραψε στο Twitter η Τιχανόφσκαγια. 

«Το καθεστώς του Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών στο αεροπλάνο. Από τώρα, κανένας που πετά πάνω από τη Λευκορωσία δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Χρειάζεται διεθνής αντίδραση», πρόσθεσε.

Έρευνα για «τρομοκρατία» ξεκίνησαν οι Λιθουανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, γνωστοποίησε χθες ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, την εκτροπή στο Μινσκ της Λευκορωσίας του αεροσκάφους της Ryanair.

Ο Λάντσμπεργκις ζήτησε να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από μέρους της Δύσης για την ενέργεια αυτή, την οποία χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου.

Λιθουανοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει ποινικής φύσης έρευνα για τον εξαναγκασμό του Boeing 737 να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η έρευνα αφορά πειρατεία αεροσκάφους για «τρομοκρατία» και παραβίαση διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Καταδίκασε την ενέργεια της Λευκορωσίας το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα την Λευκορωσία, αξιώνοντας να συγκλιθεί το ταχύτερο το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ενώ τόνισε πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει τη «συντομότερη δυνατή σύγκληση του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ για να εξεταστούν αυτά τα γεγονότα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «συντονίζουμε στενά την αντίδρασή μας με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και Λιθουανών και Ελλήνων αξιωματούχων».

Τι ισχυρίζονται οι Λευκορώσοι

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, ο οποίος επέβαινε σε πτήση.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο Προτασέβιτς ήταν καταζητούμενος στη Λευκορωσία με την κατηγορία ότι οργάνωνε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 χρόνια.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο αποκαλούμενος και «τελευταίος δικτάτορας» της Ευρώπης, κυβερνά τη Λευκορωσία με απολυταρχικό τρόπο από το 1994. 

Λουκασένκο

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Επανεξελέγη στο αξίωμά του το 2000, στις εκλογές στις οποίες έγιναν πρωτοφανείς ατασθαλίες, όπως καταγγέλλουν οι εναπομείναντες αντιφρονούντες στη χώρα. Έκτοτε το καθεστώς κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις, στις οποίες όμως έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top