Λευκορωσία: Αναγκαστική προσγείωση σε πτήση από Αθήνα για Βίλνιους

Προκειμένου να συλλάβει αντιφρονούντα δημοσιογράφο

Δείτε το ρεπορτάζ από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

«Θρίλερ» στον αέρα με αεροπλάνο της Ryanair που αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας.  

Επικοινωνία Νίκου Δένδια με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ για την πτήση της Ryanair

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, σκοπός τους ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Ραμάν Προτασέβιτς

Ο Ραμάν Προτασέβιτς είχε συλληφθεί από τις Αρχές της Λευκορωσίας το 2017 /Φωτογραφία AP Images

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών».

ΥΠΕΞ: «Κρατική αεροπειρατεία» η σύλληψη του δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι Αρχές επικαλέστηκαν λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αλλαγή πορείας και προσγείωση, ενώ σκοπός τους ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ραμάν Προτασέβιτς, ιδρυτή του ενημερωτικού δικτύου στο Ίντερνετ με την ονομασία NEXTA.

Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο /Φωτογραφία AP Images

Με εντολή Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά το πολεμικό αεροσκάφος να συνοδεύσει το Μπόινγκ της Ryanair στο Μινσκ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2020.

Μητσοτάκης για αεροσκάφος: «Άνευ προηγουμένου η κίνηση της Λευκορωσίας»

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.

Οργή στη Λιθουανία

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίτα Σιμονίτε, έγραψε στο Twitter: «Οι επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ζητούμε το αεροσκάφος και οι επιβάτες να αναχωρήσουν αμέσως για το Βίλνιους».

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top