Φωτιά Σχίνος: Στα 10 χλμ εκτείνεται το πύρινο μέτωπο- Νέο μήνυμα από το 112

Αλλάζει κατεύθυνση ο άνεμος με πορεία προς τα καμένα, λένε πυροσβέστες

Η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας και οι καταστροφές που προκάλεσε στους γύρω οικισμούς - κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά που ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης 19/5 στον Σχίνο Κορινθίας. Περισσότεροι από έντεκα οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ σπίτια έχουν γίνει στάχτη. Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες.

Πύρινη κόλαση στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κάηκαν σπίτια

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται περίπου στα 10 χλμ. και η φωτιά κατευθύνεται προς τα Μέγαρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μπούσιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Μάλιστα, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 ώστε να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προς τα Μέγαρα κατευθύνεται η φωτιά- ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μπούσιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Προς τα Μέγαρα κατευθύνεται η φωτιά- ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μπούσιου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα είναι πολύ κοντά, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν λόγω των δυνατών ανέμων που προκαλούν έντονο κυματισμό. Τα ελικόπτερα μπορούν, ωστόσο δε δύνανται να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού. 

Φωτιά Σχίνος: Έχουν καεί 20.000 στρέμματα- Από ελαιώνα ξεκίνησε η πυρκαγιά

Ελικόπτερο εφοδιάζεται με νερό από τη θάλασσα- φωτογραφία Eurokinissi

Ελικόπτερο εφοδιάζεται με νερό από τη θάλασσα- φωτογραφία Eurokinissi

Οι ριπές του ανέμου ταξιδεύουν με ένταση 7-8 μποφόρ. Ωστόσο, η εικόνα που έχουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι ότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση προς τη μεριά των καμένων.  

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τον οικισμό Μαυρολίμνη, τις οποίες μετέδωσε ο Βαγγέλης Γκούμας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Κάτοικος της περιοχής είπε στο Star ότι η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα χθες το βράδυ κι έφτασε στη θάλασσα, ενώ λίγο αργότερα κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Βλέπαμε το πυρακτωμένο βουνό, ένα τρομακτικό θέαμα. Τρομοκρατηθήκαμε

Καμένα σπίτια στη Μαυρολίμνη - ρεπορτάζ Βαγγέλη Γκούμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Το χρονικό της φωτιάς στον Σχίνο - Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν

Ο εφιάλτης ξεκίνησε από το πυκνό δάσος του Σχίνου και λόγω των ισχυρών ανέμων έφθασε στο Αλεποχώρι. Κατά τη διάρκεια της πύρινης διαδρομής εκκενώθηκαν με συνεχείς ενημερώσεις από την αστυνομία οι οικισμοί Σχίνος, Αγιά Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και οι μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. 

«Να απομακρυνθεί και όποιος μπορεί να βοηθήσει σε ανθρώπους που κινδυνεύουν και να μας ενημερώνει και εμάς» φώναζαν με ντουντούκες οι αστυνομικοί προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι δεν έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112 καθώς είχαν ενημερωθεί όλοι από την αστυνομία. «Το 112 είναι ένα έσχατο εργαλείο προειδοποίησης που κρίνεται επιχειρησιακά κατά περίπτωση αν πρέπει να ενεργοποιηθεί» επεσήμανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Νωρίς το μεσημέρι, όμως, οι κάτοικοι των οικισμών Πευκενέα, Χάνι και Δερβένι, που βρίσκονται στα Γεράνεια Όρη ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση οι αστυνομικοί έδιωχναν τους κατοίκους στην Αιγειρούσα και το Ντουράκο. 

Η φωτιά στον Σχίνο χθες βράδυ- φωτογραφία Eurokinissi

Η φωτιά στον Σχίνο χθες βράδυ- φωτογραφία Eurokinissi

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό πως η φωτιά ξεκίνησε από καύση ξερόκλαδων σε ελαιώνα. Ωστόσο, για εμπρησμό κάνουν λόγο οι κάτοικοι. 

Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top