Τουρισμός 2021: Μειωμένες τιμές, προσφορές και last minute κρατήσεις φέτος

Οι τιμές δωματίων σε 7 + 1 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Όλα όσα είπε η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Πρεμιέρα έκανε την περασμένη Παρασκευή 14/05 ο τουρισμός στη χώρας μας, φέρνοντας μαζί του πολλές ελπίδες, αλλά και προβληματισμό, όπως ανέφεραν μιλώντας στο star.gr παράγοντες του κλάδου. 

«Το ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό είναι έντονο από τη διεθνή τουριστική αγορά ωστόσο, πρέπει να πετύχουμε στο κομμάτι της υγείας και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα», είπε στο star.gr η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μίλησε στο star.gr για την πρεμιέρα της τουριστικής σεζόν

Η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Όπως ανέφερε, πολύ λίγα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής στην επικράτεια, ενώ ο Μάϊος κινείται με ελάχιστες κρατήσεις.

«Είναι αβέβαιο το κλίμα από άποψη τουριστικής κίνησης μέχρι τον Ιούλιο. Μικρή βελτίωση αναμένεται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου», σημείωσε.

Γενναίο πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

«Ελάχιστα ενοικιαζόμενα θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου»

«Ο πραγματικός τουρισμός στη Χαλκιδική, θα εκκινήσει περίπου στις 20 Ιουνίου» είπε από την πλευρά του, μιλώντας στο star.gr και o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Τι είπε για τις κρατήσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Όπως πρόσθεσε, ελάχιστοι επιχειρηματίες στον κλάδο είναι έτοιμοι ή έχουν αποφασίσει να ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. 

Είναι μία σεζόν που ξεκινά για δεύτερη χρονιά χωρίς προκαταβολές. Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν την εκκίνηση, οπότε όλα έχουν πάει λίγο προς τα πίσω.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ημερομηνία ορόσημο είναι η 25η Ιουνίου, οπότε κλείνουν τα σχολεία σε όλα τα Βαλκάνια. 

«Στη Χαλκιδική περιμένουμε φέτος κυρίως Ρουμάνους, Σέρβους που θα είναι αρκετοί γιατί έχουν δύο χρόνια να έρθουν, αλλά και Βούλγαρους που ήδη ξεκίνησαν δειλά- δειλά, αν και οι περισσότεροι επισκέπτονται τα δικά τους εξοχικά. Γερμανόφωνους περιμένουμε συνήθως από τον Αύγουστο και μετά. Υπάρχουν κάποιες προκρατήσεις από Γερμανία και από Τσεχία.Υπάρχουν και οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει, κυρίως με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, να κάνουν τις κρατήσεις τους», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου μίλησε στο star.gr για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές

Περιμένοντας με αγωνία τους Βρετανούς τουρίστες

Η βρετανική αγορά αποτελεί παραδοσιακά την πιο σημαντική αγορά για τη Ζάκυνθο και τα Ιόνια νησιά, ενώ είναι και η δεύτερη σε μέγεθος αγορά για όλη την Ελλάδα συνολικά. Δεδομένων αυτών, οι ξενοδόχοι ανά την επικράτεια περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία για ώρα έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον «πορτοκαλί σηματοδότη», βάζοντας κόφτη στις κρατήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς θα αργήσει η εκκίνηση της σεζόν όσον αφορά στη συγκεκριμένη αγορά, γιατί είναι δύσκολο να γίνουν κρατήσεις για έναν προορισμό, ο οποίος δεν είναι πράσινος. 

Μεγάλοι βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν μεταφέρει την ημερομηνία εκκίνησης των ταξιδιών τους προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Ειδικότερα για τη Ζάκυνθο, αυτό αποτελεί απογοητευτικό ξεκίνημα, με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις», εξήγησε η κ. Τετράδη.

Αγωνία για τους Βρετανούς τουρίστες έχουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου, δεδομένου ότι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στη χώρα μας

Με αγωνία περιμένουν οι παράγοντες του τουρισμού, την έλευση των Βρετανών ταξιδιωτών στη χώρας μας (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Όπως συμπλήρωσε, την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί δημοσκόπηση της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία μόνο το 11% των Βρετανών σκοπεύει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό.

«Ο υπουργός Τουρισμού, κατά το ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία, πήρε υποσχέσεις ότι, αν όχι η Ελλάδα στο σύνολο της, σίγουρα κάποιοι προορισμοί, θα μπουν σύντομα στο “πράσινο”. Η λίστα επανεξετάζεται κάθε 2 με 3 εβδομάδες, οπότε ελπίζουμε ότι έως το τέλος Μαΐου να έχουμε θετικές ειδήσεις και κρατήσεις, γνωρίζοντας την αγάπη και την προτίμηση των Βρετανών για τη χώρα μας και τα νησιά μας», πρόσθεσε.

Πώς έρχονται οι ταξιδιώτες από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

«Ο τουρισμός φέτος θα είναι last minute» - Πού θα κινηθούν οι τιμές

Πολύ χαμηλά, μπορεί να κλείσει κάποιος τη διανυκτέρευση στη Χαλκιδική το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής.

«Σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, οι τιμές μπορεί να είναι και 20% πιο κάτω. Την περίοδο 5 Ιουνίου με 13 Ιουνίου, η τιμή της διανυκτέρευσης στα στούντιο μπορεί να ξεκινήσει στη Χαλκιδική από τα 30 ευρώ για 2- 3 άτομα», πρόσθεσε.

Τουρισμός: «Αll you want is Greece» - Η νέα καμπάνια του υπουργείου

Αναφερόμενος στις προκρατήσεις, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι δε θυμίζουν σε τίποτε τα περσινά και προπερσινά επίπεδα. 

«Ολόκληρη η χρονιά θα είναι last minute. Τελευταία στιγμή θα επιστρέψει ο τουρίστας στη δουλειά του, θα κανονίσει τις υποχρεώσεις του και θα κάνει κράτηση. Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις που υπάρχουν είναι στο 3% με 4%. Σίγουρες είναι οι προκρατήσεις όσων είχαν vouchers, αλλά δεν μπόρεσαν να έρθουν πέρυσι, κυρίως Σέρβοι. 9 στους 10  έχουν φροντίσει να κλείσουν τις αντίστοιχες ημερομηνίες για φέτος, οπότε δεν είναι ανάγκη οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν χρήματα», είπε.

Παραλία της Χαλκιδικής (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος όσων έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στη Χαλκιδική είναι τον Ιούλιο να έχουν στα καταλύματά τους μία πληρότητα 60% με 70%.

«Αν δεν έχουμε περίεργες εξελίξεις με την πανδημία, μετά την 1η Ιουλίου πιστεύω ότι θα κάνουμε πάνω από το 50% του τζίρου που κάναμε πέρυσι και ίσως σε ιδανικές περιπτώσεις εάν ο Σεπτέμβρης μας κάνει το χατίρι, να φτάσουμε ακόμη και στο 60% με 70% του τζίρου του 2019», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Τι δήλωσε ο Παπαθανάσης

Για μία καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά σίγουρα δύσκολη τουριστική χρονιά, μίλησε και η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Τετράδη. 

Σίγουρα θα κινηθούμε με κρατήσεις last minute και με ειδικές προσφορές. Οι τιμές θα είναι οι ίδιες με τις περσινές, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε ότι θετικό είναι ότι αφού θα ξεκινήσει ο τουρισμός τον Ιούλιο δε θα χρειαστεί να ξανακλείσει. 

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα καλό τετράμηνο έως τον Οκτώβριο, ενώ ενδεχομένως η σεζόν να τραβήξει έως και τον Νοέμβριο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ελπίζουμε να φτάσουμε σε επίπεδο πληρότητας το 40% του 2019», πρόσθεσε.

Τουρισμός - Καλοκαίρι 2021: Καλές τιμές και ελκυστικά πακέτα  

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα καταλύματα

Με αναβαθμισμένα τα περσινά υγειονομικά πρωτόκολλα, θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα. Σε αυτά προστίθεται και η υποχρεωτική διενέργεια δύο self test κάθε εβδομάδα, για τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό στον κλάδο.

«Το self test είναι μεγάλο εργαλείο, για να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι», σχολίασε στο star.gr ο κ. Παπαϊωάννου.
Όπως πρόσθεσε, φέτος υπάρχει η απαίτηση οι εργαζόμενοι στον κλάδο να είναι εμβολιασμένοι.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό στον κλάδο έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση, πολλοί συνάδελφοί εμβολιάσθηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο. Πιστεύω ότι μέχρι τις 15- 20 Ιουνίου θα έχουμε κάνει και οι υπόλοιποι τη δεύτερη δόση, για να έχουμε τη σχετική ανοσία τουλάχιστον στα καταλύματα, ώστε να νιώσουν ασφάλεια οι πελάτες μας», είπε.

Τουρισμός 2021: Πατάει «γκάζι» από τον Ιούνιο -  Έσοδα πάνω από 8 δισ. ευρώ

«Προϋπόθεση» για να μπορέσει η χώρα να γίνει «πράσινη», χαρακτήρισε την επιτάχυνση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, μαζί και με την ατομική ευθύνη για την τήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας σε χαμηλά επίπεδα, η κ. Τετράδη.

«Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε αυτό το επιδημιολογικό πλεονέκτημα έναντι και των ανταγωνιστών μας στον τουρισμό, γιατί τελικά αυτό θα κρίνει την τουριστική κίνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τουριστικό κατάλυμα με πισίνα

Τουριστικό κατάλυμα (φωτογραφία αρχείου unsplash)

Αναφερόμενος στα περσινά υγειονομικά πρωτόκολλα που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταλύματα, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι:

  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας παντού κατά την υποδοχή
  • Η είσοδος στο δωμάτιο του τουρίστα, δεν πραγματοποιείται αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί ή φοβάται για δικό του λόγο
  • Γίνεται απολύμανση στα δωμάτια, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικές απολυμαντικές σακούλες για τη συλλογή των άπλυτων κλινοσκεπασμάτων και τη στρώση των κλινών
  • Υποχρεωτική είναι η τήρηση αποστάσεων και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε χώρο
  • Πολλές επιχειρήσεις δε δουλεύουν το μπάρμπεκιου και τις παιδικές χαρές, ενώ οι πισίνες θα λειτουργούν με ένα άτομο ανά 5.5 μέτρα
  • Ο κλιματισμός στο δωμάτιο πρέπει να λειτουργεί με τα παράθυρα στην ανάκληση, για να ανακυκλώνεται ο αέρας

Δωμάτιο ξενοδοχείου (φωτογραφία αρχείου unsplash)

Οι τιμές δωματίων σε 7 + 1 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Έρευνα του star.gr σε γνωστή πλατφόρμα αναζήτησης καταλυμάτων, κατέγραψε τις πιο οικονομικές τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στην κράτηση για ένα δίκλινο δωμάτιο, το διάστημα από τις 5 Ιουνίου έως 13 Ιουνίου

Συγκεκριμένα:

  • Μύκονος: Για ένα δωμάτιο σε κατάλυμα 3 αστέρων στη χώρα της Μυκόνου, στα 300μ. από τη Μικρή Βενετία και τους ανεμόμυλους, η βραδιά ξεκινάει από τα 50 ευρώ, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης.
  • Σαντορίνη: Δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, με πρωινό, σε απόσταση 150 μέτρων από την κοντινότερη παραλία και δυνατότητα ακύρωσης πριν από τις 21 Μαΐου, κοστίζει 45 ευρώ τη βραδιά. Οι τιμές στα καταλύματα του νησιού ανεβαίνουν κατακόρυφα, ανάλογα με την τοποθεσία και τις παροχές τους. Έτσι, όταν πρόκειται για σουίτα, με πρωινό, υδρομασάζ και θέα στο ηφαίστειο η διανυκτέρευση μπορεί να ξεκινά από τα 290 ευρώ.
  • Ρόδος: Για ένα στούντιο τριών αστέρων, για δύο άτομα στο Φαληράκι, με πισίνα και δωρεάν ακύρωση, η τιμή ξεκινά από τα 20 ευρώ το βράδυ.
  • Ζάκυνθος: Δίκλινο δωμάτιο σε απόσταση 2χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου, ξεκινά από τα 25 ευρώ.

Οι Γαλάζιες Σπηλιές στη Ζάκυνθο, αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες

Γαλάζιες Σπηλιές στη Ζάκυνθο (φωτογραφία αρχείου unsplash)
  • Κέρκυρα: Η τιμή για μία βραδιά για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με πρωινό, σε απόσταση περίπου 1ος χλμ. από το κέντρο της πόλης, ξεκινά από 60 ευρώ.
  • Κεφαλονιά: Στούντιο, 6 χλμ. από το κέντρο της Κεφαλονιάς και 1 χλμ. από την κοντινότερη παραλία, με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης έως τις 21 Μαΐου, ενοικιάζεται προς 30 ευρώ τη βραδιά.
  • Καλαμάτα: Η διανυκτέρευση σε κατάλυμα στα 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης και στα 100 μ. από την παραλία της Βέργας, κοστίζει περί τα 34 ευρώ.
  • Ναύπλιο: Για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων,  200 μ. από το κέντρο της πόλης, η τιμή της βραδιάς είναι περί τα 40 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top