Πως έρχονται οι ταξιδιώτες από λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαία σύνορα

Από ποιες χώρες εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Ο ΕΟΤ παρουσίασε τη φετινή καμπάνια για τον τουρισμό, που έχει κεντρικό σύνθημα «Αll you want is Greece – Ό,τι χρειάζεσαι είναι η Ελλάδα»

Τις πύλες της στον τουρισμό, τόσο αεροπορικώς, όσο και αεροπορικώς και χερσαία, άνοιξε η Ελλάδα από την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Για την είσοδο στη χώρα, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν:

-    είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του,

-    είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από Εργαστήριο Αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα εργαστήρια αυτά έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια αρχή πιστοποίησης της χώρας,

Τουρισμός: «Αll you want is Greece» - Η νέα καμπάνια του υπουργείου

-    είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης ισχύος 2 έως μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτή ημερομηνία νόσησης.

Υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης έχουν όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα ηλικίας 5 ετών και άνω. 

Οι αεροπορικές και ακτοπολοϊκές εταιρείες, όπως και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Τι δήλωσε ο Παπαθανάσης

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάσει υγειονομικού αλγόριθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάσει ρίσκου.

Όλα αυτά ισχύουν για όλους τους εισερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, καθώς και μέσω των συνοριακών σταθμών Προμαχώνα και Ορμενίου σε 24ωρη βάση, και Ευζώνων από 07:00-23:00. 

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:
Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοιχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από 07:00-19:00, και Κήπων από 19:00-23:00.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από την Κακαβιά είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας, από 07:00-23:00, και Κακαβιάς από 07:00-19:00.

Από ποιες χώρες εισέρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Με την ανακοίνωση από τις 14 Μαΐου έως τις 24 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εισόδου των υπηκόων τρίτων κρατών, (δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν).

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία (notam) προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top