Self test: Υψηλό το κόστος για τις επιχειρήσεις, λένε εργοδότες στο star.gr

Αντιδρούν και ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει πλήρως το κόστος τους

Όλα όσα είπε η Μαγδαληνή Χουρίδου, πρ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικής

Υποχρεωτική είναι από σήμερα και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, η διενέργεια δύο self test κάθε εβδομάδα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, καθώς και στις σχολές οδηγών. Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο έλεγχος της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις στους κόλπους των 8 επαγγελματικών κλάδων που εμπίπτουν στη σχετική ΚΥΑ, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η προμήθεια ενός εκ των δύο self test επιβαρύνει τον εργοδότη και πρέπει να καλύπτεται με δική του δαπάνη.

Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να τα κάνουν από Δευτέρα

«Το να νιώθουμε και εμείς ασφαλείς και σίγουροι ότι είμαστε υγιείς, είναι το πιο σημαντικό θέμα στον κλάδο μας. Σαφώς τα self test πρώτα διασφαλίζουν εμάς και μετά το πελατολόγιό μας. Όσον αφορά στο κόστος των τεστ όμως, αν το δούμε αθροιστικά, πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό κόστος με την πάροδο του χρόνου», είπε στο star.gr η Μαγδαληνή Χουρίδου, πρ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικής.

Η Μαγδαληνή Χουρίδου, πρ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικής

Όπως πρόσθεσε, από την αρχή της πανδημίας τα μέτρα που κλήθηκαν να λάβουν οι ιδιοκτήτες των κέντρων αισθητικής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρήσουν, επιβάρυναν αποκλειστικά τους ίδιους, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους.

Ζητάμε από το κράτος αναλάβει το κόστος της διενέργειας και του δεύτερου self test, καθώς και επιδότηση, όπως δόθηκε στην εστίαση.

Σύμφωνα με την ίδια, σε ένα κέντρο αισθητικής μπορεί να εργάζεται μόνο η ιδιοκτήτρια, αλλά μπορεί να απασχολούνται και περισσότερα, έως και 10 άτομα στον ίδιο χώρο. 

«Αντιλαμβάνεστε ότι με κόστος 8 ευρώ για ένα self test σε ένα κέντρο αισθητικής που έχει 10 άτομα, αυτό σημαίνει αμέσως 80 ευρώ την εβδομάδα», σημείωσε.

Επίδομα 534 ευρώ: Mega πληρωμή σε μισό εκατομμύριο δικαιούχους

Αδυναμία να πληρώσουν τα self test των εργαζομένων τους, δηλώνουν οι κομμωτές

Την ίδια ώρα, βροχή φτάνουν από το πρωί οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κομμωτηρίων στην Ομοσπονδία τους, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν το κόστος του self test. 

«Ζητούν να μην επωμιστούν και αυτό το έξοδο, αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου, η επισκεψιμότητα έχει πέσει κατά 40%. Αδυνατούν να πληρώσουν έστω και το ένα self test για τους εργαζόμενούς τους», είπε στο star.gr η Μαρία Σωτηροπούλου, πρ. της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κούρεων Κομμωτών Ελλάδος.

Η Μαρία Σωτηροπούλου, πρ. της ΚΟΚΚΚΕ

Όπως πρόσθεσε, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος και του δεύτερου self test, το οποίο σύμφωνα με τις καταγγελίες που καταλήγουν στην Ομοσπονδία, μπορεί να ξεκινάει από τα 7 ευρώ και να φτάνει έως και τα 17 ευρώ.

Γονικές άδειες: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Το μέτρο επιβαρύνει τον ήδη πληττόμενο κλάδο της Εστίασης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας στο star.gr και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.). Όπως ξεκαθάρισε το μέτρο της διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ωστόσο επιβαρύνει τις ήδη πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, σε μία στιγμή που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργίες τους.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Σε μία επιχείρηση που απασχολεί 15 εργαζόμενους, αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος τουλάχιστον 300 ευρώ. Αν αυτό συνεχιστεί για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, τότε μία επιχείρηση θα χρειαστεί 1.000 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή», είπε ο ίδιος.

Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Δωρεάν self test για τα μέλη του προσφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Υπό το φόβο ενός νέου lockdown στο λιανεμπόριο, πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε μιλώντας στο star.gr o Νίκος Κογιουμτσής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

«Σε κάθε περίπτωση το μετρό είναι θετικό. Όσα περισσότερα μέτρα παίρνουμε κατά της πανδημίας, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της χώρας. Η σκέψη μας είναι στο ότι δε θα πρέπει να ξανακλείσουμε. Αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο που μπορούμε να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή. Άρα εκ των πραγμάτων κάποια επιβάρυνση θα υπάρξει από τη διενέργεια του δεύτερου self test, νομίζω ωστόσο ότι μπορεί να το χρηματοδοτήσει αυτό και η ίδια η επιχείρηση», είπε.

Όλα όσα είπε ο Νίκος Κογιουμτσής αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Όπως πρόσθεσε, από την πλευρά του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, προκειμένου να διευκολύνει τα μέλη του, προσφέρει δωρεάν τα self test για τους ίδιους τους επιχειρηματίες. 

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια της Αττικής καλεί τους επιχειρηματίες σε τέσσερα σημεία του Νομού Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και το Περιστέρι, όπου μπορούν να κάνουν δωρεάν το rapid test, για να διευκολυνθούν», σημείωσε.

«Μόλις 35.000 επιχειρήσεις διαθέτουν e- shop και θα ανοίξουν με click away»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται, μπορούν μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να καταθέσουν το ονόμά τους, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμo μέλους κτλ, ούτως ώστε να κλείσουν ραντεβού για το rapid test.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top