Πάσχα: Όλα τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για τις μετακινήσεις έως 10 Μαΐου

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις και ποια τα πρόστιμα -Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Δείτε το ρεπορτάζ του Χρήστου Κανελλόπουλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Πάσχα: Αλλάζουν οι λόγοι μετακίνησης από νομό σε νομό

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα

Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

  • εκτός των ορίων της Περιφέρειας
  • από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

  • Από και προς την εργασία

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Έξοδος Πάσχα»: Γυρίζουν αυτοκίνητα πίσω - Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια

Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της  αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

  • Για λόγους υγείας

 Αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης για μετάβαση σε γιατρό (κωδικός 1), και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

  • Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

Για την πιστοποίηση αυτής απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. 

Μετακίνηση σε άλλο νομό: Προειδοποίηση Μητσοτάκη για τσουχτερά πρόστιμα  

  • Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης μετακίνησης με κωδικό (κωδικός 5), ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής. 

Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

  • Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Ποια είναι τα πρόστιμα 

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Πάσχα με μπλόκα: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε διόδια και εθνικές οδούς

Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Η παρούσα παράγραφος καταλαμβάνει και τα πρόσωπα της παρ. 1 και δύναται να επιβληθεί σωρευτικώς με την κύρωση της παρ. 1.

Δε θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Αρμόδιες αρχές και διαδικασίες 

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχων και πιστοποίησης παραβάσεων, την επιβολή προστίμων και τη βεβαίωση και είσπραξη προστίμων εφαρμόζονται τα άρθρα 8 έως 11 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24489/16.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Πότε ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό 

Καταργούμενες διατάξεις 

Κατά το μέρος εφαρμογής της παρούσας, ήτοι ως προς τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή εκτός των ορίων της Περιφέρειας, καταργείται το άρθρο 4 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24489/16.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Ολόκληρη η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top