«Έξοδος Πάσχα»: Γυρίζουν αυτοκίνητα πίσω - Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια

Οι απίστευτες δικαιολογίες των οδηγών για να πάνε στο χωριό

«Έξοδος Πάσχα», αυτό είναι το κωδικό όνομα της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. που τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή, ώστε να αποτραπούν οι παράνομες μετακινήσεις σε άλλους νομούς για το Πάσχα

Χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha προανήγγειλε αυστηρότατους ελέγχους στις εξόδους από τις πόλεις και ειδικά στις εξόδους από την Αττική, προειδοποιώντας για τσουχτερά πρόστιμα. 

Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Ελευσίνας

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται από το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας, με την αστυνομία να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, σταματώντας ένα - ένα τα αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων πρέπει να δείξουν το έγγραφο που να δικαιολογεί τις μετακινήσεις τους. 

Οι ουρές των οχημάτων σε πολλές από τις πύλες «εξόδου» της Αττικής ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνου που έχουν αναγκαστεί να κάνουν… αναστροφή, αφού βέβαια τους έχει επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ. 

Μάλιστα, πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να πάνε στα χωριά τους. Ενδεικτικά, ένας οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτπαγκάζ του είχε σούβλα και διάφορα άλλα «πεσκέσια» για το Πάσχα. 

Άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτ μπαγκάζ και είναι δύσκολο να τα δείξουν στις αρχές. 

Ενδεικτικά, μέχρι και τις 11:30 σήμερα το πρωί στα διόδια της Αθηνών - Κορίνθου, καταγράφηκαν 5.400 οχήματα κατά την έξοδο και 4.820 κατά την είσοδό τους, ενώ βεβαιώθηκαν τέσσερα πρόστιμα για παράβαση μετακίνησης και 30 οχήματα αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.

Στα διόδια της Αθηνών - Λαμίας, καταγράφηκαν 8.280 οχήματα κατά την έξοδο και 6.250 κατά την είσοδό τους. Σημειώθηκαν τρεις παραβάσεις για μετακίνηση και 12 οχήματα γύρισαν πίσω.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα

Τις επόμενες μέρες η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι ακόμα πιο έντονη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εκατοντάδες μπλόκα θα αναπτυχθούν στα διόδια, αλλά και σε παράδρομους σε εθνικές οδούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα γίνουν μετακινήσεις εκτός νομού. 

Πάσχα με μπλόκα: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε διόδια και εθνικές οδούς

Παράλληλα, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι και εντός των πόλεων, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο σε εκκλησίες εντός των ορίων του δήμου που κατοικούν. 

Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Πότε ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό 

Όλα τα έντυπα μετακινήσεων θα ελέγχονται διεξοδικά, αλλά και τα έγγραφα που δικαιολογούν τη μετακίνηση σε άλλο νομό. Μάλιστα αναλυτικές εξηγήσεις αναμένεται να δώσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Με drones κι ελικόπτερα ο έλεγχος της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν επίσης drones, κυρίως στην Αθήνα και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα περιπολούν από αέρος για να έχουν συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνουν κατευθύνσεις στις χερσαίες αστυνομικές δυνάμεις.

«Όχι» για Πάσχα στο χωριό, «ναι» σε μικρές μετακινήσεις στα εξοχικά

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυτό θα ισχύσει και γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. 

Τις καθημερινές οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους μπορεί να γίνει μόνο μετά από αιτιολόγηση. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιες ώρες ισχύει

Όσον αφορά στις ώρες που θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά στις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και ανοίγει η εστίαση θα ξεκινά από τις 23:00.

Μετακινήσεις εκτός νομού: Για ποιους επιτρέπονται

  • Μέλη διοικητικών συμβουλίων
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Τεχνικά επαγγέλματα
  • Αγροτικές εργασίες
  • Χειρόγραφα βεβαιώσεις
  • Χρήση SMS για βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη
  • Συμβολαιογραφικές πράξεις

Επίσης, προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για τους εξής λόγους:

  • Για λόγους εργασίας
  • Για λόγους υγείας
  • Για τελετή
  • Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Έλεγχοι για «μαϊμού» βεβαιώσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο των πλαστών εγγράφων. 

«Οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων. 

Αυτό θα γίνεται γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή οι αρχές να συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και να τα ελέγξουν μετά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top