Επιτροπή: Όχι σε όλα – Δεν ανοίγουν mall, κέντρα αισθητικής

Επιφυλακτικότητα για το Πάσχα

Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Παρά τα αισιόδοξα σενάρια, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως εισηγείται να μην ανοίξουν ούτε τα εμπορικά κέντρα, αλλά ούτε και τα κέντρα αισθητικής τη Δευτέρα, 19 Απριλίου. 

Πρωταρχικό μέλημα είναι το άνοιγμα να γίνει με προσοχή και με ασφάλεια, ώστε και οι πολίτες να πάρουν μικρές «ανάσες» ελευθερίας, αλλά και να μη διακινδυνεύσουμε μια νέα έκρηξη, που θα οδηγήσει και πάλι στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων. 

Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους τα μέλη της επιτροπής, δεν επιτρέπουν περαιτέρω απελευθέρωση του λιανεμπορίου ή το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.

Η λειτουργία των καταστημάτων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα παραμείνει ως έχει. Τις προηγούμενες υπήρχαν σενάρια για απελευθέρωση του λιανεμπορίου, με κατάργηση του click away και του click in shop, όμως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν λίγο ακόμα χρόνο μέχρι να δώσουν το πράσινο φως για ψώνια χωρίς κανέναν περιορισμό κι εκτιμούν ότι σε αυτό θα συμβάλουν και τα υποχρεωτικά self test που θα πρέπει να κάνουν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο. 

Self test: Υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος από εργαζομένους

Έτσι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να στέλνουν μήνυμα στο 13032 και θα μπορούν να πηγαίνουν για ψώνια μία φορά την ημέρα και για τρεις ώρες. 

Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, αίτημα που είναι επιτακτικό από την πλευρά των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας αναζητά τη χρυσή τομή. 

Lockdown: Αποφάσεις για πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, click inside

Οι επιστήμονες δε συζήτησαν καθόλου το θέμα αυτό, καθώς πιστεύουν ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να φανεί το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας των Λυκείων με τη χρήση των self test. 

Πάσχα στο χωριό: Επιφυλακτικότητα για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα, δεν αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή, η οποία θα περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα έως τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Η κυβέρνηση ωστόσο ετοιμάζει πρόταση για τις μετακινήσεις εκτός νομού, με τη χρήση self test για όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση αυτή όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να μετακινηθούν επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Πάντως τα μέλη της επιτροπής είναι διχασμένα ως προς το αν πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση στην επαρχία το Πάσχα και είναι πολύ πιθανό τελικά να μην δώσουν το πράσινο φως για κάτι τέτοιο, ώστε να μην διακινδυνεύσει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. 

Γκάγκα: «Παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος το Πάσχα»

Ένα από τα μέλη της επιτροπής που είναι επιφυλακτικό για το αν πρέπει φέτος να κάνουμε Πάσχα στο χωριό είναι η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. 

Καπραβέλος: «Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων»

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα. Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως, μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε μιλώντας στο OPEN.

Εξαδάκτυλος: «Δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια τι θα γίνει το Πάσχα»

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος, ο οποίος σημείωσε πως είναι νωρίς να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα. 

Mετακινήσεις από νομό σε νομό: Ανοίγουν για το Πάσχα; - Τι εξετάζεται

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση, αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική. Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα», είπε επίσης στο Open.

Παγώνη: «Ηρεμήστε με το Πάσχα είναι δύσκολα τα πράγματα»

Επιφυλακτική και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα  παραμένουν πολύ δύσκολα. 

Πάσχα στο χωριό: «Παίζουμε με τη φωτιά», λένε οι ειδικοί

«Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο. Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε», σχολίασε η κυρία Παγώνη, στο Mega.

Βασιλακόπουλος: «Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και αυλές στο χωριό»

Αντίθετα ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε θετικός να γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα στο χωριό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, είναι προτιμότερο φέτος να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και αυλές στο χωριό, καθώς, όπως είπε δεν πρόκειται να τηρηθεί το lockdown, οπότε είναι καλύτερο αυτό από το να μαζευτούμε μέσα στα διαμερίσματα. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top