Πάσχα στο χωριό: «Παίζουμε με τη φωτιά», λένε οι ειδικοί

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις

Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ αρκετών επιστημόνων, όσον αφορά στο πόσο ασφαλές είναι να δοθεί το πράσινο φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ώστε να κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό

Με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από 4.000 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να έχει ξεπεράσει τους 800, πολλοί θεωρούν ότι αν τελικά επιτραπεί κάτι τέτοιο θα «παίξουμε με τη φωτιά».

Παυλάκης: «Ρίσκο το άνοιγμα των μετακινήσεων»

Ένας από αυτούς ο γιατρό και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο επηρέασε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων τη διασπορά του κορωνοϊού.

Πάσχα στο χωριό: Συνεδριάζει η επιτροπή – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ερωτηθείς δε για το αν θα πρέπει να επιτραπεί να κάνουμε Πάσχα στο χωριό απάντησε χωρίς περιστροφές:

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας. Το άνοιγμα των μετακινήσεων θα ήταν ρίσκο στην προκειμένη φάση. Βάσει των στοιχείων και των αριθμών η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει».

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε πως θα πρέπει γρήγορα να πάμε σε μια εκτόνωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι και για την οικονομία, αλλά και για την ψυχική υγεία των πολιτών. 

Σκέψεις για Πάσχα στο χωριό με self tests – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Σύστησε ακόμα να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού προς το παρόν, ώστε να κρούσματα να πέσουν τις επόμενες εβδομάδες στα μισά. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ακόμα και από όσους έχουν εμβολιαστεί και συνέστησε να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. 

Μπουλμπασάκος: «Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό»

Στο ίδιο πνεύμα και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού ενόψει του Πάσχα. 

«Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο», τόνισε, μιλώντας στο Open. 

Πάσχα στο χωριό: Τα σενάρια και η δήλωση Μητσοτάκη που «γεννά» ελπίδες

Δεν έκρυψε επίσης τους φόβους του ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές των νοσοκομείων της περιφέρειας, που, όπως είπε, δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που σηκώνει αυτή τη στιγμή η Αττική και η Θεσσαλονίκη. 

«Δε θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα», πρόσθεσε.

Γώγος: «Τη Μεγάλη Εβδομάδα η συζήτηση για το Πάσχα»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος. 

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει πίεση και από τον κόσμο και την κοινωνία που θέλει να πάρει ανάσες. Να δούμε τα δεδομένα, κατά περιοχές τι συμβαίνει, το επίπεδο εμβολιασμού. Όλα αυτά θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να πάρουν αποφάσεις», είπε.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Επιτρέπεται σε 10 περιπτώσεις

Επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία και υπογράμμισε ότι τα self tests δεν είναι πανάκεια και δεν πρέπει να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε αυτά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Βατόπουλος: «Νωρίς ακόμα να μιλάμε για Πάσχα»

Τέλος ο καθηγητής Μικροβιολογίας Α. Βατόπουλος, είπε στον ΑΝΤ1 ότι είναι πολύ νωρίς να ανοίξει η συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και βρισκόμαστε σ’ έναν ανορθόδοξο πόλεμο.

«Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις για το Πάσχα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test», είπε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top