Εμβόλιο AstraZeneca: Εξετάζεται το ηλικιακό όριο και στην Ελλάδα

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις - Νωρίτερα ο εμβολιασμός σε μικρότερες ηλικίες

Όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Βίντεο Open

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca και εξετάζεται αν θα γίνουν εξαιρέσεις στους εμβολιασμούς, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες-μέλη της ΕΕ για τη χορήγησή του. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Μάχη στην εντατική δίνει 60χρονος εισαγγελέας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας το πρωί στο Open, επεσήμανε ότι δε συζητείται διακοπή του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα μας, καθώς είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό».

AstraZeneca: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

«Δε νομίζω ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για περιορισμό δε θα αφορά τις ηλικίες που έχουν κάνει την πρώτη δόση» ανέφερε, όταν τη ρώτησαν αν θα μπει ηλικιακό όριο στη χορήγηση του AstraZeneca και ποιο θα είναι αυτό. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει γρήγορα ο εμβολιασμός και σε νεότερες ηλικίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, τονίζοντας όμως ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Ακυρώνουν ραντεβού εμβολιασμών με AstraZeneca

Προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τις αδιάθετες δόσεις που προκύπτουν από τις ακυρώσεις ραντεβού εμβολιασμών. Ο επταήμερος μέσος όρος ραντεβού για εμβολιασμό είναι στο 93%, αν και παρατηρείται μια μικρή διστακτικότητα σε κάποιες ηλικιακές ομάδες. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανησυχία στους πολίτες και στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ακυρώσεων δεν είναι μεγάλο, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες που είτε ακυρώνουν το ραντεβού τους είτε αλλάζουν εμβολιαστικό κέντρο, όπου γίνονται εμβόλια άλλης εταιρίας.

Έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες να εμβολιαστούν

Μετά τη δημόσια παράκληση προς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάρα Ζαχαρέα για το Star, κάλεσε εκ νέου τους Έλληνες να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Μητσοτάκης στο Star: Σκεφτόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Υγεία

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με επτά εμβολιασμένους πολίτες, 64 έως 93 ετών, και δήλωσε: «Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή».

Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς το χορηγούν άλλες χώρες της Ευρώπης

Στην Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμούς με AstraZeneca, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεσή τους με το εμβόλιο.

Έτσι, κάποιες κυβερνήσεις ανέστειλαν τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα:

  • Το Βέλγιο χορηγεί το εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών
  • Η Βρετανία συνέστησε το εμβόλιο να μη χορηγείται σε άτομα κάτω των 30 ετών
  • Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Γερμανία το χορηγούν μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών
  • Η Ολλανδία περιορίζει επίσης τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top