Μητσοτάκης στο Star: Σκεφτόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Υγεία

Τι δήλωσε στη Μ. Ζαχαρέα για άνοιγμα Γυμνασίων – Δημοτικών και μετακινήσεις

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο για τους υγειονομικούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.   

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star: H Λιβύη έχει σύνορα με Κρήτη, όχι με Τουρκία

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση, ειδικά στους ηλικιωμένους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, «μπείτε στην πλατφόρμα, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό» ενώ για τους υγειονομικούς ανέφερε:  «Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

Κικίλιας: Τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιασθεί στην Ελλάδα όσοι θέλουν 

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την επίσκεψη στη Λιβύη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις     

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών

Απαντώντας επίσης ο πρωθυπουργός  στην ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το πότε θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για τα Λύκεια, τόνισε:

Κεραμέως: Ανοίγουν τα Λύκεια όλης της χώρας στις 12 Απριλίου


«Κυρία Ζαχαρέα, επιτρέψτε μου να μην κάνω καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και το λέω αυτό διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς. Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία -διότι έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό, για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας- θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι…». 

Το Πάσχα και οι μετακινήσεις

Για το Πάσχα και τις μετακινήσεις ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε για το αν θα μπορέσει να μετακινηθεί διαπεριφερειακά ο πολίτης:

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν…». 

Όσον αφορά το αν με πολιτική απόφαση και ανεξάρτητα από την εισήγηση των ειδικών ενδέχεται να δώσει το ελεύθερο μετακίνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας. Και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, παρά το γεγονός ότι και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα. Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο ιό. Γιατί δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο το οποίο να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε στάδιο αυτής της κρίσης.

Και θέλω, παρακαλώ, να κρατήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα και είναι μεγάλες -και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη παρότι το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως και φυσικά όταν έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής, δεκάδες συμπολίτες μας, από μόνο του αυτό είναι μια τραγωδία- παρά ταύτα πρέπει να δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε αυτή η πανδημία: η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό πιστεύω ότι έγινε γιατί ακούσαμε τους ειδικούς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top