Ο κορωνοϊός έχει φέρει αυπνία, η οποία «κρύβει» κατάθλιψη!

Η Ελλ/κή Εταιρεία Υπνολογίας για τις διαταραχές ύπνου που έφερε η πανδημία

Αυπνία/ Unsplash

Όπως ήταν αναμενόμενο, την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία του COVID-19. Μάλιστα, στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia», δηλαδή «κορονοαυπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως της αυπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου). 

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αυπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, σύμφωνα με την ΕΕΥ.   

Tips για να απολαμβάνεις καλύτερο ύπνο

Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορωνοϊό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί.  

Έχεις αυπνία; Τι δεν πρέπει να καταναλώσεις

«Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρξει μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης» επισημαίνει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης, καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης. 

Η yoga βοηθάει και στο να κοιμάσαι καλά!

«Σχετικά με διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται «θαύματα» στην αυπνία, η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία» συμβουλεύει η ΕΕΥ.  

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αυπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. «Πίσω από την αυπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top