Γώγος: «4.000 κρούσματα αν δεν είχαμε πάρει μέτρα»

Τι είπε για την Καθαρά Δευτέρα

Προς παράταση οδηγείται το lockdown καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική. 

Εστίαση: Ανοίγει τον Απρίλιο αλλά βαριά «τραυματισμένη»    

Χθες ανακοινώθηκαν 2.633 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που 479 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ που… στενάζουν, ενώ 345 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλοι 156 στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου covid-19 (Rt) ξεπέρασε τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, που σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλα 100, και πως η επιδημία είναι σε μεγάλη διασπορά.

Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγο. Όπως είπε στο Mega αν δεν είχαν ληφθεί τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να έφταναν ακόμα και τα 4.000. 

Lockdown: Τα 3.215 κρούσματα αλλάζουν τα πλάνα για το άνοιγμα της αγοράς

«Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε. 

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε πόλεις

Αναφερόμενος μάλιστα στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει με περισσότερα τεστ σε επιχειρήσεις, σχολεία, κλπ και πως τίποτε δεν πρόκειται να ανοίξει όσο δεν πέφτει η καμπύλη της πανδημίας.

Lockdown: Παράταση δύο εβδομάδων 

Όσον αφορά στο πότε θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση ο κ. Γώγος εκτίμησε πως χρειαζόμαστε ακόμα δύο εβδομάδες.

Lockdown: Η συζήτηση για άνοιγμα δεν είναι της παρούσης, λέει η Πελώνη

«Για δύο εβδομάδες από τώρα, είναι όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό. Υπάρχει αβεβαιότητα με τον ιό. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Αττικής. Γενικά υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε.

Καθαρά Δευτέρα χωρίς συγχρωτισμό

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην Καθαρά Δευτέρα που πλησιάζει και στο αν τελικά θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό. 

Νέο αυστηρό lockdown στον οικισμό Δαφνούλα Ευρυτανίας

«Βασικό είναι να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά ήδη. Το θέμα είναι να τα τηρούμε. Δεν μπορεί να κλείσει η καθημερινή ζωή τελείως. Αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε.

Τέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο κατά της πανδημίας και πρόσθεσε ότι αυτοί που θα πάρουν σειρά στους εμβολιασμούς είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top