Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε πόλεις

«Ίσως χρειαστεί ακόμη ένας μήνας παράτασης του lockdown» ανέφερε ο Θωμαΐδης

Αυξημένο είναι το ιικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα σημείωσε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, όπως φαίνεται από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα κατέγραψαν Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Λάρισα

Πολλές περιοχές τις χώρας παρουσιάζουν άνοδο του ιικού φορτίου όπως η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην Αττική, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη, οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης. Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+15%), με το ιικό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης, ίσως χρειαστεί ακόμα ένας μήνας σε καθεστώς lockdown προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τα αυστηρά μέτρα που φαίνεται να μη λειτουργούν. Εξάλλου, δεν έχει γίνει ακόμα ορατή η διασπορά του ιού που προέκυψε από συναθροίσεις την Τσικνοπέμπτη.

Περισσότερο χρόνο για αποκλιμάκωση θα χρειαστούν τα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται τεράστια πίεση από τον αριθμό των εισαγωγών καθημερινά, τη στιγμή που οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες.

«Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα»

Ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για «σωστό σχεδιασμό», ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με ασφάλεια. «Η οικονομική κατάσταση είναι εύθραστη, όμως και η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην άρση του lockdown, σημείωσε ότι «χρειάζεται επαγρύπνηση και δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων».

Πάνω από 3.000 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο

Τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Νοέμβριο κατέγραψε χθες, Τρίτη, η χώρα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.572 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 395 στη Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: Πάνω από 3.000 τα κρούσματα σήμερα - 46 οι νέοι θάνατοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top