Άμπωτη: Το φαινόμενο που επηρέασε τη στάθμη της θάλασσας - Πού οφείλεται

Εντυπωσιακές εικόνες από την υποχώρηση των υδάτων

Ένα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως άμπωτη, παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές, όπως το Καβούρι και ο Θερμαϊκός Κόπλος. Σε πολλά σημεία, η θάλασσα «αποτραβήχτηκε» με αποτέλεσμα να φανερώσει τι κρύβεται από κάτω.

«Αποτραβήχτηκε» η θάλασσα / ΙΝΤΙΜΕ

Βάρκες βγήκαν στη στεριά και εκεί που πριν από λίγες ημέρες κολυμπούσαν τα ψάρια, τώρα περπατούσε κόσμος. Πολλοί έσπευσαν να δουν το σπάνιο θέαμα. Στο Καβούρι, το νερό εξαφανίστηκε με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το μικρό νησάκι που υπάρχει εκεί.

Αποκαλύφθηκε το νησάκι στο Καβούρι / ΙΝΤΙΜΕ

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον Θερμαϊκό, όπου σε πολλά σημεία ο βυθός της θάλασσας θύμιζε... μονοπάτι στη στεριά.

Τι είναι η άμπωτη

Η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και μαζί, αποτελούν την παλίρροια. Κατά τη διάρκεια της άμπωτης, τα νερά της της θάλασσας υποχωρούν. 

Ίδιο φαινόμενο και στην Κέρκυρα / INTIME

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ωστόσο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Οι καλές καιρικές συνθήκες είναι αυτές που έκαναν ορατή την άμπωτη.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 περίπου ημέρες και τα νερά θα επιστρλεψουν στην αρχική τους στάθμη. 

Πού οφείλεται

Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, το φαινόμενο «οφείλεται σε ισημερίες που υπάρχουν μεταξύ Γης και Σελήνης. Δεν οφείλεται σε ενδογενή αλλα σε εξωγενή φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την κίνηση πλανητικών σωμάτων».

«Όταν έχουμε νότιους ανέμους, το βόρειο αιγαίο πλημμυρίζει και το νότιο αδειάζει αν και σε ορισμένες περιπτώσεις -σε κλειστές θάλασσες- τέτοια φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν πριν από σεισμό, αλλά αυτό είναι ελάχιστες περιπτώσεις» σημείωσε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top