Σεισμός Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα – Πάνω από 100 μετασεισμοί μετά τα 6 Ρίχτερ

Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές

Ρεπορτάζ για τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ελασσόνα

Σε σκηνές, ξενοδοχεία και σε αυτοκίνητα πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και τα υπόλοιπα χωριά της Θεσσαλίας, που επλήγησαν περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι. 

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς, με όσους δεν θέλησαν να απομακρυνθούν από τις περιουσίες τους να μην μπορούν να κλείσουν μάτι. 

Σεισμός Ελασσόνα: Νέα δόνηση 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή

«Δύσκολη νύχτα και δύσκολη μέρα σήμερα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα. Έχουμε αρκετές υλικές ζημιές στα σπίτια. Σε περισσότερα από 100. Σήμερα περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ευτυχώς λειτούργησαν όλα. Στο σχολείο οι δάσκαλοι και οι μαθητές είχαν κάνει ασκήσεις ετοιμότητας και ευτυχώς βγήκαν σώοι», είπε στην κάμερα του MEGA ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ξενύχτησαν το βράδυ οι κάτοικοι στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι - φωτογραφία Eurokinissi

Σεισμός Ελασσόνα: Τρεις άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια

Σεισμός Ελασσόνα: Ξεκινούν οι έλεγχοι

Σήμερα ξεκινούν και οι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πηγείσε περιοχές, στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και την πόλη της Λάρισας. 

Σεισμός στην Ελασσόνα: Πάνω από 10 οι μετασεισμοί

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. 

Οι έλεγχοι αφορούν στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.
Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων.

Οι συνεχείς μετασεισμοί δεν άφησαν τους κατοίκους να κλείσουν μάτι - φωτογραφία: eurokinissi

Σύμφωνα με ενημέρωση, στο γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. 

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή Μητσοτάκη

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο. 

Το σχολείο στο Δαμάσι είναι ετοιμόροπο - φωτογραφά: eurokinissi

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δε διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. 

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος

Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Τσελέντης: «Έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί»

Την ίδια ώρα ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να λέει πως μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί στην περιοχή. 

Μεγάλες καταστροφές στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι - φωτογραφία eurokinissi

«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 - 6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους, αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε στο Mega ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό, μπορεί και μήνες και έκανε σύσταση στους κατοίκους να αποφύγουν να μπουν στα σπίτια τους για αρκετό καιρό, καθώς τα περισσότερα είναι πλινθόκτιστα. 

Σεισμός: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον διευθυντή Δημοτικού στον Τύρναβο

Όσον αφορά στο αν ο σεισμός αυτός μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα, ο κ. Τσελέντης είπε:

«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα. Φαινόταν ότι φόρτωνε».

Ξεκινούν σήμερα οι έλεγχοι στα κτίρια στις πληγείσες περιοχές - φωτογραφία eurokinissi

Δήμαρχος Ελασσόνας: «Σε όλα τα χωριά της περιοχής της Ποταμιάς υπάρχει πρόβλημα»

Τέλος ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς. 

«Στην Ελασσόνα οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, πολλοί δεν έχουν μπει στα σπίτια τους. Ως δήμος τους δώσαμε τρόφιμα και νερά και στήσαμε σκηνές σε χωριά που τα σπίτια τους έχουν πολλές ζημιές. Σε όλα τα χωριά της περιοχής της Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας υπάρχει πρόβλημα. Κάποιους ηλικιωμένους τους μεταφέραμε σε ξενοδοχείο. Οι οδηγίες λένε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και εμείς αυτό λέμε στους κατοίκους. Γύρω στις 20 οικογένειες έχουμε μεταφέρει σε ξενοδοχεία με λεωφορεία», είπε στο Mega.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top