Σεισμός Ελασσόνα: Νέα δόνηση 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή

Από θαύμα σώθηκαν 63 μαθητές και δέκα δάσκαλοι από σχολείο στο Δαμάσι

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την περιοχή της Ελασσόνας, μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου.

Σεισμός Ελασσόνα: Τρεις άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια

Η αναθεωρημένη λύση για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα- πηγή Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η αναθεωρημένη λύση για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα- πηγή Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών 

Ο νέος ισχυρός σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε το βράδυ, με επίκεντρο 22 χλμ. νοτιο-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Σε σκηνές θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι / Eurokinissi

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι στην περιοχή της Ελασσόνας, καθώς από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν το μεσημέρι ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα, αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ πάρα πολλά υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο Ελληνικός Σταρατός και η Πολιτική Προστασία έστησαν σκηνές για να φιλοξενηθούν οι οικογένειες που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους / Eurokinissi

Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα, αλλά ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες. 

Σε σκηνές στο δημοτικό γήπεδο του Δαμασίου θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι- ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star

Οι κάτοικοι έχουν προμηθευτεί κουβέρτες για να ζεσταθούν ενώ οι τοπικές αρχές έχουν μοιράσει και τρόφιμα.

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι / Eurokinissi

Έπεσε οροφή σχολείου στο Δαμάσι- Σώοι οι 63 μαθητές και οι 10 δάσκαλοι 

Από θαύμα σώθηκαν οι 63 μαθητές και οι 10 δάσκαλοί τους στο σχολείο Δαμασίου Ελασσόνας, όταν ο δυνατός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής. Κρύφτηκαν κάτω από το θρανίο κι έτσι γλίτωσαν. 

Με τρεμάμενη φωνή και τον φόβο ζωγραφισμένο στα παιδικά προσωπάκια τους, περιγράφουν όσα έζησαν στην απεσταλμένη μας, Δήμητρα Τζιότζιου. «Ταρακουνήθηκε το σχολείο. Μπήκαμε κάτω από το θρανίο. Φάγαμε όλη τη σκόνη. Φορούσαμε μάσκα, αλλά μας έπεφταν από τον φόβο και το κλάμα. Βγήκαμε όλοι, κλαίγαμε!» περιγράφει μαθήτρια στην ανταποκρίτρια του Star, Δήμητρα Τζιότζιου.

Σεισμός: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον διευθυντή Δημοτικού στον Τύρναβο

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τον Διευθυντή του Σχολείου, τον οποίο και συνεχάρη για την άμεση παρέμβασή του.

Υπουργείο Πολιτισμού: Οι ζημιές από τον σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Άγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος
αιώνας) στον Τύρναβο.

Οι ζημιές στον Άγιο Νικόλαο στο Κουτσόχερο (17ος αι.) - πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Οι ζημιές στον Άγιο Νικόλαο στο Κουτσόχερο (17ος αι.) - πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού
  • Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).
  • Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.
  • Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top