Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος

Ζημιές σε σπίτια - Στους δρόμους οι κάτοικοι

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στη Λάρισα και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις ελαφρά τραυματίες. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Μεσοχώρι της Ελασσόνας ένας ηλικιωμένος εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του, αλλά απεγκλωβίστηκε ζωντανός. 

Κατέρρευσε τοίχος της εκκλησίας στο Μεσοχώρι

Βίντεο λεπτά μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα - larissanet.gr

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, μια ηλικιωμένη γυναίκα κατάφερε να βγει από το σπίτι της, αλλά είπε στους γείτονες πως δεν κατάφερε το ίδιο και ο σύζυγός της, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Τελικά η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος. 

Σεισμός: Κατολισθήσεις βράχων και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Βράχοι έχουν αποκολληθεί στα Μετέωρα και σε άλλα σημεία της Θεσσαλίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέρρευσε μεσοτοιχία σε ένα σχολείο στο χωριό Δαμάσι, αλλά ευτυχώς οι μαθητές είχαν προλάβει να βγουν στο προαύλιο. Kατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Η στιγμή του σεισμού στην Καλαμπάκα - Kalabakacity.gr

Μαθητές πετάχτηκαν έξω από τα σχολεία τους - intimenews

Ζημιές σε εκκλησία

Προβλήματα εντοπίζονται και στις τηλεπικοινωνίες στον Βόλο και τη Μαγνησία, λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων.

Η στιγμή του σεισμού στο Ζάρκο Τρικάλων - πηγή: Ζάρκο Now

Στον Βόλο, μάλιστα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Η στιγμή του σεισμού στα Τρίκαλα - Spyros Baklavas

Ζημιές στην εκκλησία στο Μεσοχώρι

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Ζημιές στο σχολείο στο Ζάρκο Τρικάλων - πηγή: Ζάρκο Now

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Τα στοιχεία του σεισμού

Αρχικά σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 10 χλμ. δυτικά από την πόλη του Τυρνάβου και 21 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ. 

Λίγη ώρα αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω τον σεισμό, στα 6 Ρίχτερ.  Το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,8 χλμ.

Την ίδια στιγμή το Ευρωμεσογειακό δίνει τον κύριο σεισμό στα 6,9 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος δυο χιλιομέτρων, στα 24 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Λάρισας. 

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι τον 18ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ, ενώ ο χορός των Ρίχτερ δεν έχει σταματήσει. 

Οι πρώτες εικόνες από τη Λάρισα μετά τον σεισμό - larissanet.gr

Οι κάτοικοι στη Λάρισα, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, έντρομοι πετάχτηκαν έξω από τα κτίρια, καθώς ο σεισμός όχι μόνο ήταν πολύ δυνατός, αλλά είχε και μεγάλη διάρκεια. 

Βγήκε στις πλατείες ο κόσμος στη Λάρισα - onlarissa.gr

Οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους της Λάρισας και των γύρω περιοχών, όπου έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση να μην μπουν στα σπίτια τους για τις επόμενες δύο ώρες. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top