Lockdown: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για την παράτασή του

Κλείνει ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου

Ήταν 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν ανακοινώνεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου lockdown στην Αττική, το οποίο, όπως όλα δείχνουν θα πάρει παράταση, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν επιβαρυντικά. 

Lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν σε Αρκαδία και Ναύπλιο από σήμερα

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων, συνεδριάζει και σήμερα, όπως κάθε Παρασκευή, και όπως όλα δείχνουν θα εισηγηθεί την παράταση του lockdown, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο για την αποσυμπίεση των νοσοκομείων και τη μείωση των κρουσμάτων. 

Εξαδάκτυλος: «Ίσως πρόκειται για το τελευταίο lockdown χάρη στα εμβόλια»

Η παράταση μπορεί να είναι μίας ή και δύο εβδομάδων, αφού αρκετά από τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν πως και την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα είναι ασφυκτική. 

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει μια διχογνωμία για το θέμα αυτό, που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε πρόβλεψη, ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης που αναμένουν με αγωνία τις εισηγήσεις της επιτροπής. 

Lockdown: Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει παράταση πιθανόν και δύο εβδομάδων

Πάντως σε αυτό που συμφωνούν είναι πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown, καθώς πλέον στη φαρέτρα των όπλων κατά του κορωνοϊού, υπάρχει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, που προχωρά σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. 

Κορωνοϊός: Τα στοιχεία που οδηγούν στην παράταση του lockdown

Χθες ανακοινωθήκαν 1.784 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 880 στην Αττική και τα 183 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367. 

Κορωνοϊός: 1.784 νέα κρούσματα - 39 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Oι νέες εισαγωγές κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο πάνω από 300, για την ακρίβεια 302. Οι 175 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.

«Τracing app»: Εφαρμογή στο κινητό θα κάνει ιχνηλάτιση κρουσμάτων

Όσον αφορά στις κενές ΜΕΘ Covid-19, στην Αθήνα είναι 31 και στη Θεσσαλονίκη 72.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα:

  • Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική 
  • Τη γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού 
  • Την κατάσταση στα νοσοκομεία στην Αττική.

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε κρούσμα της μετάλλαξης της Ουγκάντα

Η αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Ειδικά η διασπορά του βρετανικού στελέχους είναι αρκετά μεγάλη, καθώς τα κρούσματα αγγίζουν τα 990 σε 35 περιφερειακές ενότητες. Ειδικά στην Αττική αγγίζουν τα 563, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 171. 

Τα δύο χωριά της Ελλάδας που είναι «Covid free» εδώ και 12 μήνες

Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Χθες το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανακοίνωσε 242 νέα θετικά δείγματα μεταλλαγμένων στελεχών. Από αυτά τα 226 στελέχη αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, 12 τη νοτιοαφρικανική, ενώ ανακοινώθηκε και το πρώτο με τη μετάλλαξη της Ουγκάντα στο κέντρο της Αθήνας. 

Κορωνοϊός: Νέα πιο ανησυχητική μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη

Για την τελευταία οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για μια πολύ πρόσφατη μετάλλαξη για την οποία η επιστημονική κοινότητα δε γνωρίζει ακόμη πολλά, ωστόσο δείχνει να επικρατεί στην Ουγκάντα. 

Το πρώτο κρούσμα του συγκεκριμένου στελέχους στην Ελλάδα εντοπίζεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών και σχετίζεται με ταξίδι στην αφρικανική χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top