Κορωνοϊός: «Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις»

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε η τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κορωνοϊός: Μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων - 33 νεκροί σε μια ημέρα

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα απέναντι στον ιό και επισήμανε ότι σύντομα θα εγκριθούν ακόμα δύο εμβόλια. 

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υποστήριξε ότι ο ιός προσαρμόστηκε «για να επιβιώσει» και δε χρειάζεται να δημιουργείται πανικός τη στιγμή μάλιστα που τα εμβόλια φαίνεται να παρέχουν προστασία απέναντι στα παραλλαγμένα στελέχη. «Μόνο μια φοβερή αλλαγή του ιού θα μπορούσε να καταστήσει ένα εμβόλιο μη αποτελεσματικό» σημείωσε, κάτι που δεν ισχύει στις δύο υπάρχουσες περιτπώσεις.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό μετά τη δεύτερη δόση»

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε έγκριση για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω.

Ωστόσο κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι επιφυλακτικές απέναντι στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών. «Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου.

Κικίλιας: «Στο φουλ οι μηχανές εμβολιασμού Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο»

«Το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία» συνέχισε.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Πρόκειται για απλό εμβόλιο που συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top