Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό: Ποιοι εξαιρούνται από σήμερα

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 25 Ιανουαρίου

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τις αλλαγές στον αριθμό επιβατών σε Ι.Χ. και ταξί. 

Η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο πλέον θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλο νομό όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα σε ταξί και ΙΧ

Με τη νέα ΚΥΑ που ισχύει από σήμερα, 25 Ιανουαρίου, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια σε άλλους νομούς, να μεταβούν εκεί για να ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, αν το επιθυμούν. 

Lockdown: Τέλος το κόλπο με τα διπλά SMS - Τι θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ

Το χρονικό περιθώριο που έχουν για να το κάνουν είναι 72 ώρες, ενώ μαζί τους θα πρέπει να έχουν το αποδεικτικό λήξης του μισθωτηρίου από το TAXISnet. 

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για έξι ακόμα περιπτώσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1)    Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

2)    Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

3)    Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

4)    Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

5)    Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών

6)    Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Lockdown: Πόσοι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρώνονται στα σπίτια

Κατά τη διάρκεια των εορτών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά επιτρέπονταν οι συναθροίσεις έως εννέα ατόμων στα σπίτια. 

Lockdown: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα μέχρι 1η Φεβρουαρίου - Όλα τα μέτρα

Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει. Αντιθέτως οι συναθροίσεις στα σπίτια δεν επιτρέπονται και εντός της οικείας μπορούν να βρίσκονται μόνο οι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι, ανεξαρτήτως αριθμού και κανένας καλεσμένος.

Εξάλλου στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται ρητώς ότι οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημοσίου, εσωτερικού ή εξωτερικού είναι σε αναστολή.

Lockdown: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές που προβληματίζουν

Παρατείνεται, επίσης, η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα, με εξαίρεση τη Ροδόπη, τον Έβρο και την Ξάνθη, καθώς σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top