Φόβοι για τρίτο lockdown λόγω κοσμοσυρροής στα καταστήματα

Σκέψεις για «κόφτη» στα SMS και ψώνια με χρονόμετρο

Ανήσυχοι είναι οι λοιμωξιολόγοι με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, έξω από καταστήματα, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

Καταστήματα ανοιχτά την Κυριακή με κοσμοσυρροή στην αγορά   

Οι καταναλωτές φορούσαν ναι μεν μάσκα, όμως δεν κρατούσαν τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζονται πλέον φόβοι για νέα αναζωπύρωση του ιού που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα τρίτο lockdown, ειδικά τώρα που τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού αυξάνονται και θεωρείται πιο μεταδοτικό. 

Σύψας: «Παίζουμε με τη φωτιά, θα γίνουμε Λονδίνο»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται παντού και πάντα μέχρι κεραίας. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Mega δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις ουρές έξω από τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Αγορά: Το άνοιγμα και οι εκπτώσεις έφεραν ουρές έξω από τα καταστήματα! 

Ζήτησε μάλιστα να επιβληθεί το θέματος η Επιτροπή των ειδικών και δεν απέκλεισε να επιβληθούν νέα μέτρα, με το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων να προετοιμάζεται για την επόμενη Δευτέρα. 

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη. Τέτοιες εικόνες είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα πού είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό», είπε.

Lockdown: Μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα

Προειδοποίησε ακόμα πως οι εικόνες αυτές είναι ακόμα πιο επικίνδυνες, αν αναλογιστούμε πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού βρίσκεται στη χώρα μας και είναι άκρως μεταδοτική. 

«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» συνέχισε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Σύψας: «Αν υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματα, τα μέτρα θα αρθούν»

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει κάτι, με τόση κινητικότητα θα έχουμε πρόβλημα. Δεν απέκλεισε μάλιστα η κατάσταση αυτή να μπλοκάρει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. 

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε

Ψώνια με χρονόμετρο

Μια από τις σκέψεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να κάνουμε τα ψώνια μας με… χρονόμετρο μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. 

Lockdown: Χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τις αγορές στα καταστήματα

Με ειδική εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του, αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά θα υπάρχει «κλεψύδρα», προκειμένου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο. Αν ξεπερνά τις 2 ώρες και ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο. 

Πώς θα πηγαίνουμε στα καταστήματα

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες και δε θα αντικαταστήσει το μήνυμα στο 13033, αλλά θα το συμπληρώσει. 

Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS, που σκοντάφτει όμως στα προσωπικά δεδομένα, τα οποία το υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης δεν κρατά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top