Σύψας: «Αν υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματα, τα μέτρα θα αρθούν»

Δε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τις επόμενες δύο εβδομάδες

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου που επαναλειτουργεί από σήμερα και την πορεία της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας.

Όπως είπε στο Mega, κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η εικόνα είναι καλή και φαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα κατά την περίοδο των εορτών, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Σε επιφυλακή είναι οι λοιμωξιολόγοι για την Αττική και ειδικότερα για τον κεντρικό τομέα, που φαίνεται πως έχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Lockdown: Ανοίγουν καταστήματα, malls, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξήγησε ότι δε γίνεται χωρίς κίνδυνο. Ωστόσο, γίνεται εκτίμηση κινδύνου και το ρίσκο που λαμβάνεται είναι λελογισμένο. Πρόσθεσε ακόμη, ότι όταν αποφασίζεται το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας «έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο». Σημείωσε επίσης ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις, όπως το να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά. «Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρξει συνωστισμός, τα μέτρα θα αρθούν» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι των καταστημαρχών να τηρήσουν το δίωρο που προβλέπεται για τον κάθε πελάτη.

Για την εστίαση, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο και πως θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου» εξήγησε, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για αργότερα από μία εβδομάδα.

Κορωνοϊός: Το κρίσιμο όριο στα κρούσματα για να επανέλθει ένα lockdown

Σχετικά με τη μετακίνηση από νομό σε νομό, δεν προβλέπεται να επιτραπεί για τουλάχιστον τις επόμενες δυο βδομάδες.

Αναφορικά με την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά του ιού μέσα στα σπίτια και πως κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο.

Τέλος, μίλησε για τον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας πως ο μεγάλος στόχος είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά. «Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top