Στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου: «Να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες»

Τρεις ώρες κράτησε η κατάθεση της χρυσής Ολυμπιονίκη

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έφτασε σήμερα το πρωί η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, όπου κατέθεσε επί τρεις ώρες, ως πρώτη μάρτυρας στην αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκίνησε μετά την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, πριν από 23 χρόνια.

Σοφία Μπεκατώρου: Ποια είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης που δε φοβήθηκε

Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν, ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μη φοβόμαστε».

Στις 9 το πρωί, η χρυσή Ολυμπιονίκης έφτασε στα δικαστήρια με τη δικηγόρο της χωρίς να κάνει δηλώσεις

Η έρευνα που ξεκίνησε σήμερα έχει προς το παρόν έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πράξη που κατήγγειλε και αποτέλεσε την αφορμή για το άνοιγμα δικογραφίας, έχει παραγραφεί. Φέρεται να έγινε το 1998 και ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια.

«Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους Έλληνες αθλητές Ιστιοπολοϊας αφορά κυρίως στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας […] Μπορώ να πω με σιγουριά σε κάθε θύμα που είναι σε αυτήν την θέση, να σπάσει την σιωπή και να μιλήσει από οποιονδήποτε χώρο κι αν είναι γιατί όλοι έχουμε την δύναμη. Αυτό είναι το ξεκίνημα για μια Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε, μια υγιή Ελλάδα σε όλες τις μορφές της», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Μπεκατώρου, λίγο μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Σακελλαροπούλου: Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή 

Η δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε το έναυσμα και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν για όσα βίωσαν. Ανάμεσα στις αθλήτριες που αποκάλυψαν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ήταν η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικόφ, η οποία με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής ομάδας πόλο, καθώς και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου τονίζοντας πως πριν από 27 χρόνια ντράπηκε και δε μίλησε. Ακόμη, πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ, με αφορμή την εξομολόγηση Μπεκατώρου, όπως είπε, βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει σε ομάδα στα social media, την παρενόχληση που είχε δεχτεί από καθηγητή της, με αποτέλεσμα να χάσει χρόνια από τις σπουδές της, είδηση που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης.

Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου: Τον απωθούσα αλλά ασέλγησε πάνω μου

Η αθλήτρια, αφού κατέθεσε την καταγγελία της στις εισαγγελικές αρχές, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα της ομοσπονδίας σε ηλικία 21 ετών. Λίγες μέρες αργότερα, στην διαδικτυακή Ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», η χρυσή Ολυμπιονίκης περιέγραψε όσα βίωσε, προκαλώντας κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό της και σε κάθε γυναίκα που γίνεται θύμα παρενόχλησης ή κακοποίησης σε οποιοδήποτε χώρο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top