Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου: Τον απωθούσα αλλά ασέλγησε πάνω μου

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης περιέγραψε πώς έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Το θέμα είχε προβάλλει η εκπομπή «Τhe Booth» στο ΟΡΕΝ

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε ηλικία 21 ετών, όπως περιέγραψε στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».  

Η ίδια εξήγησε ότι δεν είχε το θάρρος να μιλήσει σε κανέναν για πολλά χρόνια και περιέγραψε τι βίωσε από έναν άνδρα που θεωρούσε πατρικό πρότυπο.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισε και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη,  αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του» περιέγραψε αρχικά η Χρυσή Ολυμπιονίκης. 

Σοφία Μπεκατώρου 2002- Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Συνέχισε λέγοντας πως όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο, στο ασανσέρ, της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο δωμάτιο του. Εκείνη αρνήθηκε.

Προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς  να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου

«Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δε θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου» συνέχισε η Σοφία Μπεκατώρου. 

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας περιέγραψε τις στιγμές όταν γύρισε στο δωμάτιο της. Ένιωθε βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.

«Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε», εξήγησε.

Η αθλήτρια εξομολογήθηκε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσε να το μοιραστεί με την ομάδα της, καθώς δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί. Ο προπονητής τους ήταν μόλις 25 χρόνων, δεν υπήρχε αθλητική ψυχολόγος και δεν μπορούσε να μιλήσει στους γονείς της γιατί θα τη σταματούσαν από την ιστιοπλοΐα. Ο μόνος στον οποίο κατάφερε να ανοιχτεί ήταν ο δεσμός που διατηρούσε τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησε να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερε να  αναλάβει το βάρος της ευθύνης της του να μη μιλήσει τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών. «Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο», σημείωσε.

Τσούλφα - Μπεκατώρου Χρυσό μετάλλιο 2004- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Πρόσθεσε δε, ότι ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Αντιθέτως, όταν άλλαξε η ίδια τη στάση της κι έγινε ψυχρή, έγινε κι εκείνος ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβητούσε  τις ικανότητες και τις επιδόσεις της σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.

«Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου», κατέληξε.
 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top