Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης -Το βλέμμα στραμμένο στην 1η Φεβρουαρίου

Τα σενάρια για εστίαση, μετακίνηση από νομό σε νομό και Γυμνάσια - Λύκεια

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 18/1/21

Μετά το λιανεμπόριο που έκανε χθες «πρεμιέρα» για το 2021, η ανυπομονησία όλων είναι να υπάρξει μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και να επανέλθει μία μορφή κανονικότητας. Όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, θα υποδείξουν πότε θα γίνει η άρση του lockdown, αλλά και η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και βάσει της πορείας της πανδημίας θα λαμβάνει αποφάσεις. Οι νεότερες αναμένονται την Παρασκευή

Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα

Από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, των κέντρων τατουάζ, όπως ακόμη να επιτραπεί εκ νέου το κυνήγι και το ψάρεμα. 

Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέο lockdown, αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως το το άνοιγμα και το κλείσιμο κάθε δραστηριότητας είναι συναρτημένα με την πορεία της πανδημίας.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 

Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα, είναι το άνοιγμα της Γ’ λυκείου. Ωστόσο, το άνοιγμα μόνο αυτής της τάξης ενέχει κάποιες δυσκολίες, αφού οι ίδιοι καθηγητές διδάσκουν και στις υπόλοιπες τάξεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διδάσκουν ταυτόχρονα δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι φωνές που επισημαίνουν την αναγκαιότητα να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Κεραμέως: Εξηγεί γιατί δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει μόνο η Γ’ Λυκείου

«Το να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι σοβαρό θέμα. Οι συνέπειες για το μέλλον της κοινωνία και των παιδιών είναι σοβαρό. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την τηλεκπαίδευση, όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη δια ζώσης. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να ανοίξουν. Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία – δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία» είχε αναφέρει η καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.

Πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το άνοιγμα των καταστημάτων, με την 1η Φεβρουαρίου να θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια. Το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευθεί από το άνοιγμα των φροντιστηρίων, αλλά Πανεπιστήμια και ΙΕΚ θα περιμένουν κι άλλο.  

Στο μεταξύ, η εικόνα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

«Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία»

Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους. Επιχειρηματίες βλέπουν τα μαγαζιά τους κλειστά για περισσότερο από δυόμησι μήνες, με πολλούς να επισημαίνουν ότι το αυτό θα οδηγήσει σε απανωτά λουκέτα. Οι λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. 

Για την εστίαση δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, σημείωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, στο Mega

Ωστόσο, σήμερα, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ,  Αθηνά Λινού, έδωσε μια άλλη διάσταση, σημειώνοντας στο ίδιο μέσο πως η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει υπό προϋποθέσεις: μόνο στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, όπως συχνά τεστ.

Λινού: «Η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να ανοίξει»

Πιο αισιόδοξη εκδοχή έδωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος είπε πως εάν κερδηθεί το στοίχημα με το λιανεμπόριο, τότε ίσως να ανοίξει και η εστίαση στη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια πρόβλεψη ως προς τη χρονική τοποθέτηση του ανοίγματος. «Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή» σημείωσε.

Βατόπουλος: Αν πάει καλά το λιανεμπόριο, ίσως ανοίξει μετά η εστίαση

Πάντως, σύμφωνα με το καλό σενάριο για την εστίαση η εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσε να ανοίξει από τις 15 Μαρτίου και μετά με αυστηρά μέτρα (σε ανοιχτούς χώρους, με σόμπες κτλ).

Τα σενάρια για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ,  άφησε να εννοηθεί πως σύντομα θα έρθουν αποφάσεις και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η οποία απαγορεύεται, αλλά και για το μέλλον των χιονοδρομικών κέντρων, που παραμένουν κλειστά.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση», είπε.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης

Θετική στη δυνατότητα των μετακινήσεων από νομό σε νομό εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις.

Η ίδια ανέφερε πως οι θάνατοι μειώθηκαν αυτοί που δεν μειώθηκαν είναι οι διασωληνωμένοι. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Πληροφορίες λένε ότι στις 22 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η άρση απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και τα χιονοδρομικά κέντρα από τις 8 Φεβρουαρίου.  

'Ολες οι ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top