«Υπάρχουν κι άλλες αναφορές και υπονοούμενα για παρενόχληση φοιτητριών»

Να μιλήσουν καλούν μέσω του star.gr όσους γνωρίζουν οι αρχές του ΑΠΘ

Όλα όσα είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

Η κίνηση της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει ανοικτά τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας, έχει εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες εντός και εκτός αθλητικού χώρου να μοιραστούν αντίστοιχα τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν. Μετά την καταγγελία πρώην φοιτήτριας του Τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ σε κλειστή ομάδα του FB, ότι και η ίδια έπεσε στο παρελθόν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκδικητικής συμπεριφοράς από καθηγητή του τμήματος, ο πρόεδρος του Γεωλογικού καταδίκασε το συμβάν. 

«Νιώθω άσχημα. Έχω την ηθική υποχρέωση να βοηθήσω να μην κουκουλωθεί το θέμα. Να διαλευκανθεί η υπόθεση», είπε ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο star.gr.

Θεσσαλονίκη: Kαταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

Ερωτώμενος αν έχουν έρθει σε γνώση του κι άλλες αντίστοιχες καταγγελίες από φοιτήτριες του τμήματος, ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν αναφορές και υπονοούμενα» στην ίδια σελίδα στο FB και ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να του προσκομίσουν στοιχεία.

Όπως συμπλήρωσε, από την πλευρά του έχει ήδη ενημερώσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση τις πρυτανικές αρχές.

Σοφία Μπεκατώρου: Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι αποκαλύψεις

«Επίσημα δεν υπάρχει καταγγελία στο πανεπιστήμιο. Ενημέρωσα τη Δικαιοσύνη»

Το πρωί ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με βάση τα δημοσιεύματα που ήρθαν το φως μέσα στο Σαββατοκύριακο, σχετικά με τις καταγγελίες της πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού, αλλά και της φοιτήτριας του Ιστορικού, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Αριστοτελείου.

Μιλώντας στο star.gr, o Νίκος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε πάντως ότι μέχρι στιγμής επίσημα δεν υπάρχει κάποια καταγγελία που να έχει περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του πανεπιστημίου.

ΑΠΘ: Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

«Υπό την έννοια αυτή για ό,τι ακούγεται και ό,τι διαβάζουμε είμαι υποχρεωμένος τόσο ως πατέρας, όσο ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά και ως πρύτανης που θεσμικά εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, να καταφύγω στην ελληνική Δικαιοσύνη και να ζητήσω την πλήρη διαλεύκανση, τόσο για την προστασία των καταγγελλόντων, όσο και για των καταγγελλομένων, καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιατί από τη στιγμή που δεν αναφέρονται ονόματα τότε εν δυνάμει είναι όλοι ύποπτοι», σημείωσε.

Σακελλαροπούλου: Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή 

«Ο κύκλος της σιωπής έσπασε»

Την ίδια ώρα, ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε μέσω του star.gr οποιονδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα να το πράξει, είτε αυτός είναι σπουδαστής, είτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Δεσμεύομαι ότι κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο κύκλος της σιωπής έσπασε», είπε χαρακτηριστικά. 

Την Τετάρτη στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου - Κλήθηκε να καταθέσει

Όπως πρόσθεσε, αν κάποιος από τους φοιτητές επιθυμεί να μιλήσει τότε μπορεί να απευθυνθεί είτε στον ίδιο, είτε στην Επιτροπή Φύλου και Ισότητος του ΑΠΘ, η οποία σύμφωνα με το νόμο μπορεί να επιληφθεί τέτοιων θεμάτων.

Δεδομένου πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη καταγγελία στο πανεπιστήμιο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί ΕΔΕ. 

«Για οποιαδήποτε καταγγελία σχετίζεται με άτομα που βρίσκονται εν ενεργεία οπωσδήποτε θα γίνει ΕΔΕ. Αυτή θα καταλήξει είτε σε επιβολή ποινής από τον πρύτανη, είτε σε παραπομπή στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ», εξήγησε.

Υπόθεση Μπεκατώρου: Παραιτήθηκε ο παράγοντας - Η απάντηση στις κατηγορίες

Τι μπορείς να κάνεις αν κόβεσαι πολλές φορές σε έναν καθηγητή

Η πρώην φοιτήτρια του Γεωλογικού στην καταγγελία- εξομολόγησή της κάνει λόγο και για κατάχρηση εξουσίας. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής δεν την πέρασε ποτέ στο μάθημά του, αν και η ίδια το είχε δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. 

Ερωτώμενος σχετικά, ο πρόεδρος του τμήματος Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του καταγγελίες που να σχετίζονται με περιστατικά κατάχρησης εξουσίας.

 Πρεζεράκου: Το «μπράβο» στην Μπεκατώρου και η δική της εξομολόγηση

Όπως σχολίασε, εάν ένας καθηγητής διορθώνει αυστηρά τα γραπτά ή ένα μάθημα είναι δύσκολο, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει και κατάχρηση εξουσίας ή αποτελεί εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στους φοιτητές.

«Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα αν κοπεί τρεις φορές σε ένα μάθημα, να ζητήσει από το τμήμα αναβαθμολόγηση του γραπτού από τριμελή επιτροπή στην οποία δε μετέχει ο καθηγητής. Έχουμε στείλει γραπτά για αναβαθμολόγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η επιτροπή ήρθε να διορθώσει τον βαθμό», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top