Την Τετάρτη στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου - Κλήθηκε να καταθέσει

Η πρώτη ανάρτηση της Ολυμπιονίκη μετά τις αποκαλύψεις

Σχετικό ρεπορτάζ με την υπόθεση από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star Σαββατοκύριακου

Το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου καλείται να καταθέσει στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου για τις σοβαρές καταγγελίες που έχει διατυπώσει και προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.
 

Συγκλονίζει η Σοφία Μπεκατώρου: Τον απωθούσα αλλά ασέλγησε πάνω μου

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του Star, Κωνσταντίνου Γεώργιζα, ο εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την άμεση  διερεύνηση της υπόθεσης και αφού μελέτησε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξεκινά, έστειλε κλήση προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας, η Σοφία Μπεκατώρου.

Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοϊας, Σοφία Μπεκατώρου, έκανε χθες και την πρώτη της ανάρτηση στο Facebook, μετά την καταγγελία, θέλοντας να ευχαριστήσει τον κόσμο για όλα τα μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε, μετά την καταγγελία της ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ομοσπονδίας, το 1998.

Κακλαμανάκης για Μπεκατώρου: Απειλούσαν παιδιά για να μη μιλήσουν

Στο μήνυμά της τονίζει όμως ότι «η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ».

Μετά την καταγγελλία της Σοφίας Μπεκατώρου, οι αποκαλύψεις από άλλους αθλητές έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Τα στόματα ανοίγουν κι αρχίζουν να μιλούν, ενώ κύμα συμπαράστασης κατακλύζει την Ολυμπιονίκη από ανθρώπους στον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, τον καλλιτεχνικό αλλά και απλούς πολίτες.

Σοφία Μπεκατώρου: Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι αποκαλύψεις

Ανάμεσα στις αθλήτριες που αποκάλυψαν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ήταν η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικόφ, η οποία με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής ομάδας πόλο, καθώς και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου τονίζοντας πως πριν από 27 χρόνια ντράπηκε και δε μίλησε.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό».

Συμπαράσταση στη Μπεκατώρου από το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία

«Η καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σαν χιονοστιβάδα έρχονται στη δημοσιότητα παρόμοια περιστατικά βίας και βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Για το φεμινιστικό δίκτυο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία το θέμα και δεν μας εκπλήσσει. Είναι σίγουρο ότι δεκάδες γυναίκες και παιδιά υφίστανται καθημερινά κάποιου είδους βιασμό» σημειώνει το  Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία και προσθέτει ότι:

  • Χρειάζεται περίσσιο θάρρος και δύναμη ψυχής μέχρι να υπάρξει η σχετική καταγγελία.
  • Χρειάζεται εμβάθυνση στο πρόβλημα και παντός είδους ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα-επιζήσασες.

Επίσης, ζητά:

  • Να αναλάβει η δικαιοσύνη την ευθύνη και τον ρόλο της. Να τιμωρήσει τους ενόχους.
  • Να ενταχθούν επιτέλους τα θέματα της ισότητας των φύλων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση, στον προφορικό και έντυπο λόγο, στην καθημερινότητα, για την υπέρβαση του προτύπου της ανδρικής εξουσίας και του πατέρα-αφέντη.
  • Να εφαρμοστούν πολιτικές και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, που να συμπεριλαμβάνουν μικρά αγόρια, εφήβους και ενήλικους άντρες.
  • Να εφαρμοστεί στην πράξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Να κυρωθεί άμεσα και από την Ελλάδα η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία» δηλώνει την παρουσία του και την αμέριστη συμπαράσταση προς όλα ανεξαιρέτως τα θύματα-επιζώσασες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top