Στον κλοιό της κακοκαιρίας Ήπειρος, Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη

Σημαντικά προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές

Η κακοκαιρία που πλήττει από χθες την χώρα μας αγριεύει. Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει ήδη σημαντικά προβλήματα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ σταδιακά τα έντονα φαινόμενα επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά και τις νεροποντές θα διαδεχθούν οι χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές. 

Κακοκαιρία: Πλημμύρες στον Έβρο - Μαθητές απεγκλωβίστηκαν με μπουλντόζα

Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος στην ορεινή Άρτα

Ένας ανεμοστρόβιλος που έτρεχε με 93 χιλιόμετρα την ώρα σάρωσε τους οικισμούς Θεοδώριανα και Μελισσουργούς στην ορεινή  Άρτα ξηλώνοντας στέγες, κεραμίδια και καμινάδες

«Έχουμε δύο σπίτια με μεγάλη ζημιά εδώ. Υπήρχε ισχυρός άνεμος επί 2 ώρες, δηλαδή που ερχόταν σε ριπές. Βροχή και δυνατός άνεμος. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί» είπε ο κοινοτάρχης Θεοδωριανών, Δημήτρης Σφώρος. 

Η Ήπειρος δοκιμάζεται από την κακοκαιρία

Στα Τζουμέρκα η καταρρακτώδης νεροποντή πλημμύρισε χωριά και έπνιξε καλλιέργειες. Το ύψος της βροχής στην περιοχή έφτασε τα 103 χιλιοστά και ολόκληρες εκτάσεις μετατράπηκαν σε λίμνες.
Ανάλογo ήταν το σκηνικό και στη Δωδώνη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το διαβρωμένο έδαφος υποχώρησε προκαλώντας κατολισθήσεις.

Άνοιξαν οι ουρανοί στις Σέρρες

Τα νερά του κατακλυσμού διέλυσαν περιουσίες και οι κάτοικοι στις Σέρρες είδαν με απελπισία τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε συντρίμμια.

Η Θράκη μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη

Από τη θεομηνία δε γλίτωσε ούτε η Θράκη. Στο Σουφλί πλημμύρισαν σπίτια, χωράφια και δρόμοι, ενώ τα νερά της βροχής μετέτρεψαν το κοιμητήριο της Αλεξανδρούπολης σε λίμνη.

Διακοπή της κυκλοφορίας σε επαρχιακές οδούς των Τρικάλων 

Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων - Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων - Περιστέρας).

Κακοκαιρία: Έρχονται χιόνια ακόμα και στην Αττική

Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα διεξάγεται από εναλλακτικές - παρακαμπτήριες διαδρομές.

Η στάθμη του Πηνειού έφτασε τα 5 μέτρα- πηγή trikalavoice

Προβλήματα στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα 

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή στην Αγία Μαρίνα όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται πτώση θερμοκρασίας και βροχές

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Επίσης το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Ράφηνα Καρίτσας, την κοινότητα Πεζούλας και το Λαμπερό για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές. Στον οικισμό Αγία Μαρίνα έγινε ελεγχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για λόγους ασφάλειας του δικτύου.

Με το πέρας της αυτοψίας έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον δήμαρχο για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το ΥΠΕΝ την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τις επόμενες ώρες οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σφοδρές, ενώ από αύριο ξεκινά και το κρύο. Όπως φαίνεται ο χειμώνας είναι πλέον εδώ.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top