Σαρηγιάννης: «Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα έχουμε 2000 κρούσματα τον Μάρτιο»

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές»

Δείτε στο βίντεο τι έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για το άνοιγμα των σχολείων

Πολλές είναι οι γνώμες που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου. 

Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η γνώμη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος επανέλαβε ότι θεωρεί πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

Αποφασίζεται πότε θα ανοίξουν τα σχολεία- Πιθανόν το απόγευμα ανακοινώσεις

«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί είναι το πώς» δήλωσε μιλώντας στον Real FM σήμερα το πρωί. 

«Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος - ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή αν φοράμε μάσκα ή όχι κτλ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. 

Στέλιος Πέτσας: Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία

Ο καθηγητής τόνισε πως η αύξηση αυτή προκύπτει τόσο από τα παιδιά και τη συμπεριφορά τους, αλλά και από τους γονείς, οι οποίοι μετακινούνται προκειμένου να τα πάνε στο σχολείο.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ότι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά συνέβη δύο - τρεις ημέρες νωρίτερα», υπογράμμισε.

«Να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου»

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα μπαμ δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – Συνεδριάζουν οι ειδικοί

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη» ανέφερε, καταλήγοντας με νόημα ότι:

Τέλος, ο καθηγητής Σαρηγιάννης επισήμανε πως το θέμα είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top