Κακοκαιρία διαρκείας: Έντονα φαινόμενα έως και την επόμενη εβδομάδα

Προειδοποίηση της ΓΠΠ για τέσσερις Περιφέρειες τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία ήρθε για να μείνει έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το meteo, διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα προσεγγίσουν την χώρα μας από τα δυτικά θα προκαλέσουν ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής έως και τη Δευτέρα 14/12. 

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα

Όπως αναφέρουν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν σε δύο κύματα: 

  • Το πρώτο που ήδη επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας θα διαρκέσει έως το βράδυ της Πέμπτης 10/12, ενώ το δεύτερο αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 11/12 και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14/12.
  • Ιδιαίτερα στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, φαινόμενα θα εκδηλωθούν και κατά την νύχτα της Πέμπτης 10/12 προς Παρασκευή 11/12.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

 Στον πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής. Όπως φαίνεται σε αυτόν, στα Θεοδώριανα Άρτας έπεσαν 128 χιλιοστά βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 9/12.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Νέφος αφρικανικής σκόνης στη Δυτική Ελλάδα

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν στην ατμόσφαιρα ευνοούν την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική προς τη Μεσόγειο. Παράλληλα η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά, έχει ως αποτέλεσμα το νέφος της αφρικανικής σκόνης να μεταφέρεται γρήγορα προς τα δυτικά της χώρας μας. Όπως φαίνεται και στις εικόνες που ακολουθούν, ενώ στις 10:40 το πρωί της Τετάρτης 9/12 το νέφος έφτανε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, στις 13:40 έχει φτάσει στο Ιόνιο. Αποτέλεσμα της συνδυαστικής αυτής κίνησης θα είναι η σταδιακή αύξηση των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής σκόνης στη χώρα μας. Το φαινόμενο αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια, αφού τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σημαντικά, από δυτικά προς ανατολικά, έως το βράδυ της Πέμπτης 10/12.

Φωτογραφία: meteo

Κακοκαιρία: Προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τέσσερις Περιφέρειες

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, απευθύνει για τις επόμενες ώρες ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top