ΣτΕ: Άκυρη η μεταβίβαση εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο Αττικής

Οι εκτάσεις αφορούν περιοχές από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια

παραλία στο Λαγονήσι

Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μεταβίβαση σε εταιρείες του Δημοσίου μεγάλων τουριστικών και μη εκτάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν στην κυριότητα του Ε.Ο.Τ., στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια. Με την απόφαση αυτή μπαίνει φρένο στην ιδιωτικοποίηση παράλιων της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κωνσταντίνου Γεώργιζα, οι εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στην  «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης εταιρίας από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ΄ Τμήμα με την υπ΄ αριθμ.  2298/2020 απόφασή του την έκανε δεκτή και ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.   

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι:

-Η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος  της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα  που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής,  τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου  που περιήλθαν σε αυτήν.

-Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

-Όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από  στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top