Χρυσή Αυγή: Πόσα χρόνια θα μείνουν φυλακή στην πραγματικότητα

Σε πέντε έως οχτώ χρόνια θα μπορούν να ζητήσουν να αποφυλακιστούν

Ρεπορτάζ για τις ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη της ΧΑ

Τον δρόμο για τις φυλακές θα πάρουν σήμερα 39 από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μη δοθεί αναστολή στις ποινές τους. 

Χρυσή Αυγή: Πώς θα οδηγηθούν στα κελιά οι κρατούμενοι Χρυσαυγίτες

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, το ερώτημα που έχει ανακύψει είναι πόσα χρόνια τελικά θα εκτίσουν οι Χρυσαυγίτες στη φυλακή. 

Αυτό εξαρτάται από το ύψος της κάθειρξης που έχει επιβληθεί σε καθένα, αλλά και από τον χρόνο προφυλάκισής τους, ο οποίος θα αφαιρεθεί από τη συνολική έκτιση της ποινής.

Την εισαγγελέα της δίκης καλεί ως μάρτυρα ο Λαγός από τις Βρυξέλλες!    

Όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκισή τους όταν εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους, με την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός της φυλακής και δε θα υποπέσουν σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα οι μέρες εργασίας προσμετρώνται για δύο μέρες εγκλεισμού.

Πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης 

Έτσι, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και η ηγετική ομάδα Παππάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, που καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη και κάτι μήνες δεν μπορούν να μείνουν στη φυλακή λιγότερο από πέντε χρόνια και περισσότερο από οχτώ. Άρα, όταν συμπληρώσουν τον πέμπτο χρόνο μέσα στη φυλακή, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης. 

Χρυσή Αυγή: Ποιες είναι οι ποινές για όλους τους καταδικασθέντες

Σημαντικοί παράγοντες για τον χρόνο έκτισης της ποινής των κρατουμένων Χρυσαυγιτών είναι, επίσης, η ηλικία του κάθε κρατούμενου και η συμπεριφορά του εντός φυλακής.

Ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή κάθειρξης από τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη (10 χρόνια), θα μπορεί να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης νωρίτερα. 

Μιχαλολιάκος: «Είμαι περήφανος που μπαίνω φυλακή για τις ιδέες μου»

Όσοι πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι για «ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», με ή χωρίς ελαφρυντικά και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πέντε έως επτά χρόνια, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης στα 4,5 χρόνια. 

Οι υπόλοιποι, που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, μπορούν να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους ανάλογα με το ύψος της ποινής τους, όχι πριν από τα τέσσερα χρόνια και όχι μετά από τα 4,8 έτη.

Τέλος ο Ρουπακιάς μπορεί να ζητήσει να αποφυλακιστεί μετά από 20 χρόνια εγκλεισμού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top