Κακοκαιρία Νέο Ηράκλειο: Πώς εξηγείται το φαινόμενο που σάρωσε την περιοχή

Πιθανός ανεμοστρόβιλος λέει το meteo.gr

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Συνεχίζεται σήμερα η καταγραφή των ζημιών στο Νέο Ηράκλειο μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες την περιοχή. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πιθανόν ανεμοστρόβιλος να σάρωσε το προάστιο της Αττικής ή εναλλακτικά να υπήρξε μια πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας. 

Όλα ξεκίνησαν στις 06:00 το πρωί της Τρίτης με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. 

Κακοκαιρία Ηράκλειο: «Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σε όλη την Αττική. 

Στις 06:20 στο Νέο Ηράκλειο εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι διήρκησαν το πολύ ένα τέταρτο. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως πιθανόν να δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος στην περιοχή, λόγω των περιορισμένων σε έκταση ζημιών και τις καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου, όπως καμινάδες ορόφων, κεραμίδια και στύλους οπλισμένους με σκυρόδεμα. 

Κακοκαιρία Αττική: Τρεις τραυματίες από το καταστροφικό μπουρίνι

Σύμφωνα με το meteo ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική και μέσα στον αστικό ιστό. Συγκεκριμένα από το 2000 έχουν καταγραφεί περίπου 24 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να είναι πιο συχνοί. 

Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Για το ακραίο φαινόμενο στο Νέο Ηράκλειο μίλησε και  ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Λέκκας τόνισε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που εστιάζεται σε ένα σημείο και πως ο λόγος που σημειώνονται μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα είναι γιατί έχουν γίνει πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής -κάτι που μας έχει κάνει πιο ευάλωτους.

Υπενθυμίζεται πως από το ακραίο αυτό φαινόμενο τραυματίστηκαν τρία άτομα στο Νέο Ηράκλειο. Μία γυναίκα μάλιστα είναι πιο σοβαρά, καθώς τοίχος του σπιτιού της έπεσε πάνω της και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top