Ιανός: Εθελοντές πρόσφυγες έβγαζαν τη λάσπη από καταστήματα στην Καρδίτσα

«Ήθελα να βοηθήσω, όσους με βοήθησαν», λέει στο star.gr ένας από αυτούς

Ο Μαμαντού μαζί με άλλους εθελοντές πρόσφυγες καθαρίζει το Διαπολιτισμικό Κέντρο Σταυροδρόμι στην Καρδίτσα

Δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Καρδίτσα. Μόλις υποχώρησαν τα νερά από την πλημμύρα, έσπευσαν πρόθυμα να τους βοηθήσουν να καθαρίσουν τις περιουσίες τους που βυθίστηκαν στη λάσπη. 

Ένας από αυτούς είναι ο δεκαοκτάχρονος Μαμαντού από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος δεν δίστασε να πιάσει σκούπα και λάστιχο για να βοηθήσει τους Έλληνες γείτονές του να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. 

«Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Σε όλη μου τη ζωή όταν βλέπω κάποιον που με χρειάζεται, βοηθάω με ό,τι έχω», είπε αποκλειστικά στο star.gr.

Τι είπε αποκλειστικά στο star.gr o νεαρός Μαμαντού για τη βοήθεια των προσφύγων στους πληγέντες στην Καρδίτσα

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε, είπε πως το σπίτι ήταν γεμάτο νερό, ενώ ρούχα, τραπέζια, ντουλάπες έπρεπε όλα να βγουν έξω και να καθαριστούν από τη λάσπη

Όπως πρόσθεσε και οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες που βοήθησαν τους κατοίκους στην Καρδίτσα, νιώθουν χαρούμενοι, καθώς η πόλη έχει πάρα πολύ καλούς ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν από την πρώτη στιγμή με ευγένεια απέναντι στους ίδιους. 

Είμαστε όλοι ίσοι και αφού καθαρίζουμε το δικό μας το σπίτι, πρέπει να βγαίνουμε να καθαρίζουμε και των υπολοίπων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξομολογήθηκε είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να μπορείς να βοηθάς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ανάγκη σου.

«Οι άνθρωποι στα καταστήματα και στα σπίτια που βοήθησα, μου είπαν σε ευχαριστώ, είσαι καλό παιδί, είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας βοήθησες», είπε.

«Ιανός»: Ζημιές σε πάνω από 3.000 κτίρια σε κεντρική και δυτική Ελλάδα

Ήταν και οι ίδιοι πλημμυροπαθείς, αλλά κινητοποιήθηκαν

Από την καταστροφική πλημμύρα δεν γλύτωσαν ούτε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, οι οποίοι βρήκαν μία στέγη στην Καρδίτσα με το πρόγραμμα ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως είπε στο star.gr η συντονίστρια του έργου Χρυσαυγή Σέγγη πλημμύρισαν τα 7 από τα 71 σπίτια που ζουν οι περίπου 450 δικαιούχοι του προγράμματος, με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί ένα μέρος του οικιακού εξοπλισμού και να καταστραφούν ορισμένα προσωπικά τους αντικείμενα.

Τι είπε η Χρυσαυγή Σέγγη συντονίστρια του προγράμματος ESTIA στην Καρδίτσα, στέλεχος Αναπτυξιακής Καρδίτσας

Μέσα στο νερό βρέθηκαν επίσης, τόσο τα γραφεία που τους εξυπηρετούν, όσο και η αποθήκη, όπου φυλάσσεται ο οικιακός εξοπλισμός του προγράμματος. 

Στο πλευρό των πληγέντων της Καρδίτσας η οικογένεια Αντετοκούνμπο

«Στείλαμε ένα μήνυμα σε μία ομαδική επικοινωνία που έχουμε, στις δύο κοινότητες στην αφρικανική και στην αραβική για να βοηθήσουν εθελοντικά στα γραφεία μας και στην αποθήκη. Ανταποκρίθηκαν περίπου 10 άτομα από κάθε κοινότητα», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, μέσα σε μία ημέρα καθαρίστηκε ο χώρος στα γραφεία, ενώ σήμερα τελειώνει η καθαριότητα και της αποθήκης. 

Ιανός: 8 στις 10 επιχειρήσεις καταστράφηκαν στην Καρδίτσα- Η εικόνα σήμερα

«Μιλάμε για 40 πόντους πηχτής λάσπης, που έμπαινες μέσα και γλιστρούσες. Ήθελε πάρα πολλή δουλειά για να βγει. Σχηματίσαμε ανθρώπινη αλυσίδα και ρίχναμε νερό με λάστιχα ενώ σπρώχναμε με σκούπες τη λάσπη προς τα έξω», σημείωσε. 

Πραγματικά μας συγκίνησε ο άμεσος, ο ειλικρινής, ο ανθρώπινος τρόπος που ανταποκρίθηκαν.

«Η ευγνωμοσύνη των ντόπιων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης»

Αν και η καθαριότητα των γραφείων και της αποθήκης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, η πιο ευχάριστη έκπληξη σύμφωνα με την κ. Σέγγη ήρθε όταν ενημερώθηκαν, ότι πολλοί από τους πολίτες και καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης, έλαβαν εξίσου βοήθεια στην προσπάθειά τους να συνεφέρουν τους χώρους τους.

«Είχαμε κάποιες δημοσιεύσεις στο facebook με ευχαριστίες από ντόπιους καταστηματάρχες προς τους πρόσφυγες που ήταν εδώ και βοήθησαν στον καθαρισμό», είπε.

Πρόσφυγες και μετανάστες εθελοντές, βοηθούν την τοπική κοινωνία να καθαρίσει τη λάσπη που άφησε ο Ιανός

«Υψηλή η ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία»

Το εθελοντικό ρεύμα των τελευταίων ημερών μπορεί να εξηγηθεί σύμφωνα με την κ. Σέγγη και από τον υψηλό βαθμό ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία της Καρδίτσας.

«Εδώ δουλεύουμε πάρα πολύ με τις κοινότητες και θα έλεγα ότι έχουμε πετύχει ένα υψηλό βαθμό ένταξης. Παρέχουμε οι ίδιοι μαθήματα ελληνικών από τις πρώτες ημέρες που έρχονται στην πόλη», τόνισε.

Ιανός: «Κτηνοτρόφος στον Παλαμά έβαλε το κοπάδι σε βάρκα για να το σώσει»

Όπως πρόσθεσε, παράλληλα υπάρχει και το αραβικό σχολείο το οποίο λειτουργούν ο ίδιοι οι πρόσφυγες εθελοντικά.

«Αν και μιλούν τη γλώσσα δεν ξέρουν να τη γράφουν, καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο λόγω του πολέμου που ξέσπασε το 2012», είπε.

Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους πρόσφυγες εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις.

Μιχαηλίδου: Παράταση στην καταβολή επιδομάτων στους πληγέντες

«Τρία άτομα δουλεύουν κατά περιόδους σε ένα χυτήριο, αλλά έχουν δουλέψει και στα χωράφια και σε άλλες δουλειές.

Υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι αφού πήραν το άσυλο, αναγνωρίστηκαν δηλαδή ως πρόσφυγες, επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πόλη μας», είπε.

Η περίπτωση του Μαμαντού

Ο Μαμαντού ήρθε μόνος του στην Ελλάδα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Στην Καρδίτσα όπως είπε, βρίσκεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Πριν διέμενε στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Γραικοχώρι, στην Ηγουμενίτσα, όπου έμαθε να μιλάει ελληνικά. Μόλις ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στο έργο ESTIA, που παρέχει στέγαση και στήριξη με προπληρωμένες κάρτες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οπότε έφτασε στην Καρδίτσα.

Μουζάκι Καρδίτσας: «Ράγισαν» καρδιές στην κηδεία της άτυχης φαρμακοποιού

Ο ίδιος παίζει ποδόσφαιρο σε μία τοπική ομάδα και όπως αποκάλυψε, η μπάλα είναι όλη του η ζωή. Πλέον, μετράει αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τον Νοέμβριο για να πάρει άσυλο. 

Στόχος του όπως εξομολογήθηκε είναι να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα, όχι όμως και στην Καρδίτσα την οποία δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει, αν κληθεί να «βοηθήσει» με το ταλέντο του κάποια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top