Ιανός: 8 στις 10 επιχειρήσεις καταστράφηκαν στην Καρδίτσα- Η εικόνα σήμερα

Επιμελητήριο Καρδίτσας στο star.gr: Tι ζήτησε από τον πρωθυπουργό

Προσπαθώντας να βρει το ρυθμό της η πόλη της Καρδίτσας μετά την πλημμύρα και την καταστροφή που άφησε πίσω ο Ιανός.

Τις πληγές τους μετρούν για μια ακόμη ημέρα κάτοικοι και επιχειρήσεις στην Καρδίτσα, που χτυπήθηκε σφοδρά από τις πλημμύρες του Ιανού

Το πρώτο φως βρήκε τους εμπόρους με λάστιχα στα χέρια να προσπαθούν να καθαρίσουν τα καταστήματά τους. Το νερό που υποχώρησε το πρωί άφησε πίσω του δρόμους και καταστήματα μέσα στην ξεραμένη λάσπη. Η ατμόσφαιρα μυρίζει σκόνη και πετρέλαιο που ξέβρασε τις προηγούμενες ημέρες από τις υπόγειες δεξαμενές καυσίμου και τα ντεπόζιτα αυτοκινήτων που είχαν «πνιγεί» στο νερό.

Επιχειρηματίες από το πρωί βγάζουν μπάζα και κατεστραμμένο εμπόρευμα από τα καταστήματά τους, μετρώντας τις ζημιές από τις πλημμύρες του Ιανού

Κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία, ενώ στους δρόμους της πόλης οι κάδοι των σκουπιδιών είναι γεμάτοι με κατεστραμμένες από το νερό ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό καταστημάτων και μπάζα.

«Είναι μία μέρα δύσκολη για τις επιχειρήσεις του νομού. Η ζημιά που έχουν υποστεί είναι καθολική. Το 80% των επιχειρήσεων έχουν διαλυθεί», είπε στο star.gr ο Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης πρ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Τι είπε ο πρ.του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κων. Ζυγογιάννης 

Όπως πρόσθεσε κανένα κατάστημα δεν έμεινε αλώβητο από την καταστροφική πλημμύρα. 

«Δεν υπάρχει επιχείρηση με ζημιά κάτω από 20.000- 30.000 ευρώ.  Υπάρχουν επιχειρήσεις και με 200.000 -500.000 ευρώ ζημιά. Βιοτεχνικές μονάδες έξω από τον ιστό της πόλης έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μηχανήματα, εμπορεύματα, κρέατα, ξυλεία έχουν καταστραφεί», τόνισε.

Οι ιδιοκτήτες στην Καρδίτσα προσπαθούν να βρουν το ρυθμό τους την επόμενη ημέρα από την καταστροφή του Ιανού. Καθαρίζουν τα καταστήματά τους από τα μπάζα 

Την ίδια ώρα η καταστροφή έφερε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ξανά.

«Αν δεν υπάρξει η έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης με μέτρα δυνατά, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν», σημείωσε ο κ. Ζυγογιάννης.

Μεγάλη καταστροφή στην Καρδίτσα-100.000 πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους

«Από την πλημμύρα και την καταστροφή γλύτωσαν μόνο τα γραφεία που ήταν σε όροφο» σημείωσε από την πλευρά στο star.gr ο Γιώργος Στεργιούλης, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αρχική αίτηση καταστροφής, στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

Τι ζήτησε το Επιμελητήριο από τον πρωθυπουργό

Το θέμα των άμεσων αναγκών των επιχειρήσεων συζητήθηκε το πρωί, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τοπικούς φορείς στο δημαρχιακό μέγαρο. 

Μητσοτάκης: Θα αποζημιωθούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες όσοι έχουν πληγεί

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο της πόλης, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του για την στήριξη των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα. 

«Το θέμα είναι η άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα για να μπορέσουν να πάρουν εμπορεύματα, να αλλάξουν μηχανήματα και να καταφέρουν να λειτουργήσουν ξανά», είπε ο κ. Ζυγογιάννης.

Κατεστραμμένες οικοσυσκευές, μέσα στη λάσπη στην Καρδίτσα από την πλημμύρα του Ιανού

Όπως πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στη συνάντηση που είχαν, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα, καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις η κυβέρνηση εξήγγειλε για τις επιχειρήσεις ποσό 8.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για την αλλαγή οικοσυσκευών για τις κατοικίες που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα.

Καρδίτσα - Μητέρα αγνοουμένης φαρμακοποιού: «Δεν την προειδοποίησε κανείς»

«Να δούμε τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο από τις επιχειρήσεις και να μπορέσουν να πάρουν μπροστά», είπε ο ίδιος.

Πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να δοθούν αποζημιώσεις για το 80- 90% της ζημιάς για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα εμπορεύματα που έχουν πάθει ζημιές.

Ιανός: «Κτηνοτρόφος στον Παλαμά έβαλε το κοπάδι σε βάρκα για να το σώσει»

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο, αλλά και κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο επιχειρηματίας για να μπορέσει να λειτουργήσει πρέπει να βοηθηθεί», είπε ο κ. Ζυγογιάννης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Στεργιούλης ο οποίος χαρακτήρισε «ασπιρίνη» την πρώτη δέσμη μέτρων.

«Η επιχείρηση, είναι αυτή που ζει το σπίτι …» είπε, τονίζοντας τη σημασία στήριξης των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top