Ιανός: «Κτηνοτρόφος στον Παλαμά έβαλε το κοπάδι σε βάρκα για να το σώσει»

Αγρότες της Καρδίτσας στο star.gr: Χάθηκε όλη η σοδειά στη λάσπη- Τι ζητούν

Τα χωράφια πλημμύρισαν και η σοδειά βαμβακιού και καλαμποκιού χάθηκε κάτω από τη λάσπη, στην Αστρίτσα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας από τον Ιανό.

Ολική είναι η καταστροφή στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε την Καρδίτσα, σύμφωνα με τους αγρότες του κάμπου. Οι ίδιοι είδαν τα χωράφια τους να βυθίζονται στη λάσπη και τη σοδειά τους να χάνεται. 

«Για τέταρτη ημέρα είμαστε αποκλεισμένοι από το νερό στον Παλαμά» είπε στο star.gr ο  Κώστας Τζέλλας,  πρ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Ιανός: 40 άτομα εγκλωβισμένα στο χωριό Οξυά–Θα απομακρυνθούν με ελικόπτερo

Όπως εξήγησε, τα χωράφια όπως και κάποια χωριά στην περιοχή παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ οι κτηνοτρόφοι του νομού αδυνατούν να προσεγγίσουν τις στάνες τους για να μεταφέρουν ζωοτροφές και να ταΐσουν τα ζωντανά τους.

Τι είπε ο πρ. της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας

«Στο Μακρυχώρι υπάρχουν δύο στάνες που είναι αποκλεισμένες από τα νερά και κάθε μέρα που περνάει και δεν πέφτει το νερό, τα προβλήματα αυξάνονται», σημείωσε ο κ. Τζέλλας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο ένας κτηνοτρόφος στον Παλαμά αποφάσισε να σώσει μόνος του το κοπάδι μεταφέροντας το με μία σιδερένια βάρκα. 

Βγάζει τρία- τρία τα πρόβατα από τη στάνη του που έχει πλημμυρίσει γύρω- γύρω, σε απόσταση 100 μέτρων από το δρόμο.

Όπως πρόσθεσε, αρκετά ζώα πνίγηκαν στην περιοχή με τις πρώτες πλημμύρες, όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη το φαινόμενο. 

«Από ένα σημείο και μετά τα ζωντανά σώθηκαν, αλλά οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα και με τις ζωοτροφές, οι οποίες χάθηκαν στο νερό», είπε.

Εκκενώθηκε η Μεταμόρφωση Καρδίτσας - Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο οι κάτοικοι

«Χάθηκε η μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού στη χώρα»

Καθώς μέχρι και σήμερα τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα, οι αγρότες εκτιμούν ότι θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν στα χωράφια τους, ενώ θα χρειαστούν μέρες προκειμένου να δουν το ύψος της ζημιάς από την καταστροφή.

Πλημμύρες στην Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά Καρδίτσας

«Χάθηκε όλη η παραγωγή πριν τη συγκομιδή. Πάθαμε 100% ζημιά στον κάμπο της Καρδίτσας κι αυτό δεν αποζημιώνεται με βάση αυτό που θα μας υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις, μέσω ΕΛΓΑ», είπε στο star.gr ο Γιάννης Τσιούτρας γραμματέας της ΕΟΑΣΚ.

Όπως τόνισε, η Καρδίτσα είναι η πρώτη παραγωγός περιοχή στη χώρα σε βαμβάκι, τόσο σε στρέμματα, όσο και σε σοδειά.

Ιανός: Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία – Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη

«400.000 στρέμματα είναι η παραγωγή. Πλέον κινδυνεύουν και τα τριφύλλια. Από τη στιγμή που έχουν ακόμη νερό μέσα τα χωράφια θα χαλάσουν», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την καταστροφή αντιμέτωποι με το πρόβλημα της επιβίωσης βρίσκονται χιλιάδες αγρότες του νομού.

«Δεν θα υπάρχει επιβίωση για χιλιάδες οικογένειες της Καρδίτσας και για την ίδια την οικονομία της», είπε ο γραμματέας της ΕΟΑΣΚ

Τι διεκδικούν οι αγρότες

Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της Καρδίτσας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τους ίδιους. 

«"Έσπασαν" όλα τα ποτάμια. Εδώ είναι χαμένο εισόδημα και με ευθύνη της κρατικής μηχανής που δεν έχει κάνει τίποτα χρόνια ολόκληρα στην Καρδίτσα. Η κατάσταση είναι έτσι όχι μόνο επειδή έβρεξε, αλλά γιατί δεν υπήρχε συντήρηση και μέριμνα για τίποτα», είπε ο κ. Τσιούτρας.

Αστρίτσα, δήμου Παλαμά, κάτω από τη λάσπη οι καλλιέργιες καλαμποκιού και βάμβακος

Μέσα στην εβδομάδα οι αγροτικοί Σύλλογοι του νομού αναμένεται να συνεδριάσουν και να λάβουν πρωτοβουλίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για να ανταπεξέλθουν όπως λένε στο πλήγμα που δέχθηκαν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. 

«Πρώτα από όλα ζητάμε να καταβληθεί άμεσα 100% αποζημίωση και δεύτερον πρέπει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ό,τι πρέπει να πληρώσουμε, όπως ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, εφορίες να πάνε πίσω.  Να σβήσουν και χρέη ακόμα», σημείωσε ο γραμματέας της  ΕΟΑΣΚ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top