Επαφές των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν

Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση είμαστε έτοιμοι για έναρξη συνομιλιών

Πιο κοντά στην έναρξη διερευνητικών συνομιλιών έχουν έρθει Αθήνα και Άγκυρα αφού υπάρχει πλέον ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογαν. 

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Διάλογος για ένα και μόνο θέμα 

Ο  Πρωθυπουργός κάλεσε τον Ερντογάν να συνεχίσει την τακτική της αποκλιμάκωσης ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε νέο λάδι στη φωτιά και επανέφερε την ρητορική των απειλών.

O Τουρκικός στόλος  αποχωρεί σταδιακά  από την περιοχή του Καστελόριζου και το Αιγαίο και η επικοινωνία μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού και του Ερντογάν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής και επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών πριν τη σύνοδο κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον Economist  κάλεσε τον Ερντογάν να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην τακτική αποκλιμάκωσης.
«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ - πολύ  σύντομα. Με ανησυχεί που η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει Νavtex στην Κύπρο.
Προφανώς δεν μπορείς να συνομιλήσεις εάν κάποιος αμφισβητεί μονομερώς το αντικείμενο των συζητήσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχουμε καταστήσει σαφές. Και, νομίζω, ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν αμφότερες οι χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Δένδιας: Η Τουρκία αγνοεί ότι η παραβατικότητα δε δημιουργεί δίκαιο

Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έριξε νέο λάδι στη φωτιά. Έθεσε απαράδεκτους όρους για τον διάλογο και επανέφερε την ρητορική των απειλών.

Γερμανός πρέσβης: Η καγκελάριος θέλει να αποτρέψει μια σύγκρουση

Η Μέρκελ όπως και όλη η Ευρώπη είναι με την Ελλάδα είπε ο Γερμανός Πρέσβης και θέλει να αποτρέψει μια σύγκρουση. Διαβεβαίωσε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα εγκρίνει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά υποστήριξε ότι η Καγκελάριος κρατάει ισορροπίες για να μπορεί να μεσολαβήσει για την επανέναρξη του διαλόγου.

Ράπισμα στην τουρκική επιθετικότητα με 601 ψήφους

Το ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 601 ψήφων υιοθέτηση ψήφισμα αυστηρής καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητάς.

Δείτε εδώ ολόκληρο το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top